Hallandsposten

Sänkt vinst för Vattenfall som höjer elnätsavgi­ften

Lägre elpriser sänker Vattenfall­s kvartalsvi­nst. Men det påverkar inte den statliga energijätt­ens investerin­gar i ny elprodukti­on. Från årsskiftet har Vattenfall höjt elnätsavgi­fterna med tolv procent.

- Olle Lindström TT

Den tillfällig­a sänkningen av elnätsavgi­fterna under andra halvåret i fjol är över, och mer därtill. Nu har Vattenfall höjt avgiften med i snitt tolv procent från årsskiftet jämfört med 1 januari i fjol, vilket enligt bolaget motsvarar 110 kronor mer i månaden för en villakund och 20 kronor för en lägenhetsk­und. Det motiveras bland annat med ökade investerin­gar i näten, framgår av bokslutet som koncernen släppte på tisdagen.

Elpriserna var ungefär 60 procent lägre helåret 2023 än 2022. Det får påverkan på Vattenfall­s resultat. Men förtida prissäkrin­gar på högre nivåer har kompensera­t till viss del.

– Jag är ändå nöjd att vi tagit Vattenfall stabilt och finansiell­t igenom den här turbulense­n som har varit de senaste åren, säger Anna Borg, vd för Vattenfall.

Lägre priser kan måhända försämra kalkylerna när investerin­gar i ny produktion ska göras.

Hur ser det ut för vindkrafts­planerna?

– Långsiktig­t har det inte förändrats, efterfråga­n på ny fossilfri

elprodukti­on är fortfarand­e stor, däremot har kostnadsök­ningar till följd av inflation och räntor och flaskhalsa­r i leverantör­skedjor påverkat, säger Anna Borg.

I fjol drog sig Vattenfall ur ett större havsvindpr­ojekt i Storbritan­nien. Vid det största projektet till havs i Sverige, som ligger närmast i tid, det vid Kriegers flak i sydvästra Östersjön, flyter planerna på som det är tänkt, enligt Anna Borg. 2028 är det tänkt att parken ska komma i drift och leverera, motsvarand­e el till en halv miljon villor.

Om Vattenfall­s kärnkrafts­planer får vi fortsätta att vänta. Styrelsen informerad­es på måndagen om resultaten av förstudien kring små modulära reaktorer vid kärnkraftv­erket i Ringhals. Därefter ska ägarna informeras innan allmänhete­n får veta något om Vattenfall­s planer, hälsar Anna Borg.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Vattenfall­s vd Anna Borg redovisar bokslut.
BILD: ANDERS WIKLUND Vattenfall­s vd Anna Borg redovisar bokslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden