Hallandsposten

Spotify tar sikte på en miljardvin­st

Musikström­ningstjäns­ten Spotify avslutade 2023 bättre än väntat och räknar med fortsatt medvind början av 2024. En miljardvin­st hägrar i första kvartalet, är prognosen.

- Joakim Goksör TT

Bokslut från Spotify, med medgrundar­en och vd:n Daniel Ek.

”Spotify överträffa­r sin guidning avseende användar- och premiumanv­ändartillv­äxt, och ser fram emot ett lönsamt 2024”, skriver bolaget i ett pressmedde­lande.

För första kvartalet 2024 räknar Spotify med att kunna redovisa en rörelsevin­st på 180 miljoner euro (motsvarand­e cirka 2 miljarder kronor). Det kan jämföras med en snittprogn­os bland analytiker på 85 miljoner, enligt Bloomberg.

Antalet betalande premiumanv­ändare väntas öka till 239 miljoner. Och bruttomarg­inalen – som visar hur stor andel av intäkterna som företaget kan behålla som vinst – antas hamna på 26,4 procent. Det kan jämföras med snittprogn­osen på 26,3 procent.

"Spotify är inställt på att nå upp till en miljard användare på global nivå till 2030

För fjolårets fjärde kvartal redovisar Spotify en förlust på 75 miljoner euro. Det kan jämföras med förlusten på 231 miljoner ett år tidigare. Omsättning­en steg till 3,7 miljarder euro, från 3,2 miljarder

Snittprogn­osen bland analytiker låg på en omsättning på 3,7 miljarder euro och en rörelseför­lust på 95 miljoner euro för fjärde kvartalet 2023, enligt en sammanstäl­lning av prognoser gjord av Bloomberg.

Bruttomarg­inalen steg till 26,7 procent.

Antalet aktiva användare ökade med 23 procent till 602 miljoner, från 574 miljoner kvartalet före. Antalet betalande så kallade premiumanv­ändare ökade med 15 procent till 236 miljoner.

Spotify – som konkurrera­r med bland annat Apple Music och Youtube Music – är inställt på att nå upp till en miljard användare på global nivå till 2030.

Stockholms­baserade Spotify – börsnotera­t på Wall Street – tillhör vinnarna på börsen i år med ett kurslyft på 19 procent sedan årsskiftet inför bokslutet.

 ?? BILD: TERJE PEDERSEN ??
BILD: TERJE PEDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden