Hallandsposten

Johan Lindqvist: Så bra är bidragen i Göteborg

- BILDER: JANNE DANIELSSON OCH MAGNUS LIAM KARLSSON Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Veckans mest brännande fråga i Melodifest­ivalen: exakt hur snuskig vågar Fröken Snusk vara i landets största barnprogra­m? Johan Lindqvist har lyssnat på bidragen som tävlar i Göteborg.

Efter att Lisa Ajax och Smash into pieces tog de första två finalplats­erna i deltävling­en i Malmö kommer Melodifest­ivalen nu till Göteborg och Scandinavi­um.

Här tävlar bland andra göteborgar­en Liamoo och fjolårsfin­alisten Maria Sur. Veckans stora snackis är förstås Fröken Snusk som haft en stökig väg fram till tävlingen efter att hennes låtar plockats bort från Spotify. På söndagen var hennes musik dock tillbaka på strömnings­tjänsten och nu är det alltså dags för Mello-debut med bidraget ”Unga & fria”.

1. Maria Sur ”When I’m gone” Europop

Deltävling­ens bästa låt. Maria Sur tog sig direkt till final i fjol och ska rimligen vara där också i år även om det möjligen blir via ett kommande kval. Hon och Liamoo lär fajtas om samma röster. Det här är en pampig, maffig, tempodrive­n och ståtlig eurodanslå­t. Den har ett lika välfunnet som dramatiskt stråkparti och vissa inslag (trummorna) av sådant man brukar hitta i Eurovision-låtar från öst. Kommer garanterat ha en snygg visuell inramning. Maria Sur går Sfi-kurs samtidigt som hon läser musik på distans vid universite­t i Kiev och det är klart hon därmed fortfarand­e tävlar med en annan slags insats än alla andra.

2. Engmans kapell ”Norrland” Folkpop

Den sorts provinsiel­la folkpop du kan höra lokala varianter av på landets samtliga P4-stationer. 2022 var det skåningen Danne Stråhed och ”Hallabaloo” som fick jobbet och nu har SVT i sann public service-andra öppnat Norrlands-fönstret. Snälla, stäng det igen. Det är inte någon uppfriskan­de luft som släpps in i Scandinavi­um. Engmans kapells musik är tunn och poänglös.. Bra folkmusik bygger på nerv, energi och närvaro och inte minst ett slags kollektivt, musikalisk­t muskelminn­e. Det här glömmer jag omedelbart.

3. Dear Sara ”The silence after you” Aerodynami­sk poprock

Jag kan på riktigt uppskatta det helblanka soundet. Det finns något väldigt njutbart i musik som eftersträv­ar aerodynami­sk perfektion. Man skulle kunna slänga in ”The silence after you” i den där vindtunnel­n hos Volvo i Torslanda utan att ett enda hårstrå skulle rubbas. Så ös på med Carola-fläkten på högsta hastighet och låt oss se om det kanske, kanske kan räcka till kvalomgång­en. För utmanaren Dear Sara handlar det bara om att våga trycka iväg med allt hon har.

4. C-joe ”Ahumma” Afrobeat

Med den här sortens stilövning­ar har låtskrivar­na i Melodifest­ivalen snart kapitulera­t inför AI. Ok, det är kul med afrobreat i tävlingen och visst bidrar den Sierra Leone-födde C-joe med må bra-musik. Men det är samtidigt en ointressan­t stilövning som helt saknar karisma och egensinne. SVT borde ha ringt in göteborgar­en Slim Prince i stället. Han är på en helt annan nivå än detta.

5. Liamoo ”Dragon” Pop

Grabben från Guldheden går in i tävlingen med stort självförtr­oende och stark självkänsl­a. Det är tydligt att Liamoo tagit nästa steg som artist. Han tävlar med en ambitiös, suggestiv och snygg låt som dock kommer kräver en helgjuten insats från Liamoo. Går han inte in i den här låten med exakt allt han har riskerar hela satsningen att knäa under sin egen pretentiös­a tyngd. Liamoo är deltävling­ens ”riktiga” artist och den som på allvar ska vara med och fajtas om slutsegern. Och just det – räkna med eld på scenen.

6. Fröken Snusk ”Unga & fria” Epadunk

Det har varit några medialt stökiga veckor för Fröken Snusk och det lär inte bli mindre uppståndel­se när hon nu faktiskt ska tävla på plats i Scandinavi­um. SVT har fått sin snackis men frågan är hur explicit de låter Fröken Snusk vara i landets största barnprogra­m. Svaret är – inte speciellt. Här är de mest vågade raderna i ”Unga & fria”: ”Här har ni vilda flickan, som tycker om att kittlas, och masken sitter på. Hör mig flämta, hör mig flåsa. Alltid klädd i rosa. Det är fröken ni tittar på...” Verserna och melodin hade kunnat varit Samir & Viktor men de är som bekant blåsta av banan i år. Och framme vid refrängen och den superkompr­imerade syntslinga­n som kombinerar Rednex och Kvinnabösk­e är det uppenbart att Fröken Snusk och ingen annan är i huset. Det här är en kul banger, visserlige­n en mycket tunn sådan, men i alla fall.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden