Hallandsposten

Glasburkar på rad – nu gör skafferiet sin återkomst

- Elin Wrethov livsstil@gp.se

Drömmen om ett gammeldags skafferi frodas i bloggar och inrednings­program. Och det är kanske inte så konstigt – ett välfyllt, välorganis­erat och vackert skafferi skapar trygghet i oroliga tider.

I livsstilsb­loggar, inrednings­program och magasin syns skafferiet allt oftare – gärna i pärlspont, med hyllor från golv till tak där prydligt uppradade glasburkar samsas med korgar fyllda med rotfrukter.

Även i bostadsann­onser har ”gammaldags skafferi” börjat dyka upp som försäljnin­gsargument.

– Många vill återskapa ett skafferi som funnits tidigare i huset eller bygga ett nytt i köket, säger Matilda Marshall, lektor i etnologi vid Umeå universite­t, som forskat om bland annat matförvari­ng.

Tidigare var ventilerad­e skafferier och matkällare de vanligaste sätten att förvara livsmedel. Men när kylskåpen gjorde entré på 1930-talet konkurrera­des de gamla förvarings­lösningarn­a ut.

Att skafferiet nu gör comeback tror Matilda Marshall beror på flera saker. Dels ett uppsving för hemkonserv­ering och en mer hållbar syn på matkonsumt­ion. Fler vill själva lägga in och safta och sylta.

– Det är ett återskapan­de av hur det var förr när man behövde konservera färskvaror för att de skulle hålla. Skillnaden är att då var det ett krävande, nödvändigt arbete som framför allt kvinnorna stod för. I dag är det något lustfyllt och identitets­skapande som folk gör, inte för att de måste utan för att de vill.

Till det kommer ett ökat engagemang för ”prepping”. Ett välfyllt skafferi ger trygghet i oroliga tider.

Sen finns en stor dos nostalgi inblandat, konstatera­r Matilda Marshall. Hon har genomfört en studie där folk fått berätta om sina minnen kring matförvari­ng och många kärleksful­la beskrivnin­gar av mor- och farföräldr­ars välfyllda skafferier kom in.

– Det finns också en estetisk aspekt. Många berättar om de här glasburkar­na på rad. Skafferiet omfattar många ideal. Du bygger det med pärlspont och fyller det med förhoppnin­gar och drömmar om hur din matkonsumt­ion ska vara eller hur familjens måltider ska se ut.

Rent praktiskt finns flera fördelar med ett skafferi. Det kräver ingen elektricit­et, det är betydligt rymligare än både kylskåpet och dagens standardis­erade köksskåp. I ett ventilerat skafferi finns möjlighet att förvara livsmedel som egentligen inte trivs i kylen.

En förutsättn­ing är förstås att det är ordentligt byggt. För att skafferiet ska hålla sig svalt är både ventilatio­n och placering viktigt. Svalast blir det om det är byggt mot en norrvägg. Fortfarand­e är öppna planlösnin­gar och begränsade förvarings­utrymmen det vanligaste i nybyggen med kostnadsef­fektiv bostadsyta. Men det kan bli en förändring.

– Om det fortsätter att vara oroligt i närområdet, med krig, dyra livsmedel, klimatförä­ndringar, tror jag att det påverkar matkonsumt­ionen generellt. Fler vill vara förberedda och då är det tryggt att ha råvaror hemma. Fler vill odla själva och för att kunna göra det behöver man förvarings­utrymme, säger Matilda Marshall.

 ?? BILD: SARA JOHARI ?? Fler vill odla själva, och sylta och konservera. Då behövs förvarings­utrymmen hemma.
BILD: SARA JOHARI Fler vill odla själva, och sylta och konservera. Då behövs förvarings­utrymmen hemma.
 ?? BILD: PETER FRENNESSON ?? Många vill återskapa ett gammalt skafferi som funnits tidigare i huset, eller bygga ett nytt i köket.
BILD: PETER FRENNESSON Många vill återskapa ett gammalt skafferi som funnits tidigare i huset, eller bygga ett nytt i köket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden