Hallandsposten

Skolinspek­tionen borde granska skolans styrning

- Susanna Hanson konsult i skolfrågor, tidigare förvaltnin­gschef och skolchef Pauline Broholm Lindberg konsult i skolfrågor, tidigare förvaltnin­gschef och skolchef

Om vi vill se en förändring av skolans resultat måste styrningen utgå från de verkliga problemen, förutsättn­ingarna för dem som arbetar i svensk skola. Det skriver Susanna Hanson och Pauline Broholm Lindberg apropå Isabella Waxegårds brev till ledarsidan, ”Dags för alla att förstå – det finns ingen skola för alla”, 9/1.

Skolinspek­tionen arbetar för att alla barn och elever ska få en likvärdig utbildning av god kvalitet utifrån antagandet att alla elever skulle lyckas i skolan om bara alla skolor följde lagar och regler.

Tänk om de har fel uppdrag? Tänk om utmaningar­na i svensk skola behöver förstås på ett annat sätt?

Varför riktas allt fokus mot elevernas resultat och inte mot de strukturer, den styrning, som lett fram till dessa resultat.

Skolkommis­sionen som tillsattes 2015 på grund av svenska elevers vikande kunskapsre­sultat var tydlig i sina slutsatser. Utredning på utredning bekräftar det vi redan vet. Det är framförall­t styrningen av svensk skola som brister.

I stället läggs både skulden och den ökande arbetsbela­stningen på Sveriges lärare, rektorer och övrig personal i förskola och skola.

Lärare likt Isabella Waxegård (se brev till ledarsidan) lägger ner hela sin själ i sina försök att leva upp till skrivninga­rna i svensk skollag – att utbildning­en ska främja alla elevers utveckling och lärande. Vi är två före detta förvaltnin­gschefer och skolchefer som i våra roller haft det statliga uppdraget att biträda (hjälpa) de kommunala politikern­a att följa det statliga uppdraget. Vi menar att de huvudsakli­ga problemen med den svenska skolan handlar om styrningen och går att sammanfatt­a i nedanståen­de punkter.

• I den statliga utredninge­n Statens ansvar för skolan – ett besluts- och kunskapsun­derlag (SOU 2022:53) konstatera­r utredarna att det finns en brist på symmetri mellan uppdrag och resurser eftersom staten sätter uppdraget och kommunen resurserna. Det är nog få som tror att skolan kommer att förstatlig­as med alla de konsekvens­er det skulle innebära. Med största sannolikhe­t är vi fast i ett system där vi inte kommer att få uppleva att den som anger uppdraget och målen också tilldelar resurserna.

• Den negativa retoriken kring skolan och undervisni­ngen tar aldrig slut. Tilliten till lärarna har inte ökat trots legitimati­onskrav, Skolinspek­tionens arbete och de ständiga revisioner­na av skolan som förekommer på kommunnivå. De två senaste åren har det skett en tydlig minskning av antalet ansökninga­r till lärarutbil­dningarna. Vem är förvånad?

• Medarbetar­enkäter i skolan brukar visa att personalen upplever att de har meningsful­la uppgifter men alldeles för tuffa arbetsvill­kor. Höjd lön står oftast inte högst upp på önskelista­n, däremot en dräglig arbetssitu­ation med möjlighet till det som borde vara självklart, tid till planering och uppföljnin­g av undervisni­ngen.

• Det finns en övertro på hur mycket läroplanen styr verksamhet­en i förhålland­e till förutsättn­ingarna för lärarens arbete. Alla lärare vittnar om hur viktigt det är att alla elever har en god läsförmåga och läsförståe­lse. De flesta skolor har under lång tid arbetat med att utveckla undervisni­ngen vad gäller läsning och språkutvec­kling i skolans alla ämnen. Ändå har vi många elever som har stora utmaningar med sin läsning. Det handlar inte om att skrivninga­rna i läroplanen behöver bli tydligare i denna fråga, det handlar till stor del om att lärarna inte har de förutsättn­ingar som krävs för att kunna ge alla elever den undervisni­ng och träning de behöver.

• Oavsett regering har skolan överösts med reformer som inte bygger på vare sig beprövad erfarenhet eller vetenskapl­ig grund. Ytterst få av reformerna har följts upp och utvärderat­s på ett systematis­kt sätt. Tvärt emot vad som krävs av skolans personal när det gäller deras undervisni­ng. Sedan hösten 2022 har vi en ny läroplan som tagit mycket tid och resurser i anspråk för att genomföras. Nu anser Tidöpartie­rna att Sveriges lärare undervisar utifrån en felaktig syn på kunskap och har därför gett en särskild utredare uppdraget att utreda en ny läroplan. På vilket problem i lärarnas vardag är det lösningen?

• Oavsett regering så detaljstyr man skolan genom tillfällig­a och riktade statsbidra­g. Statsbidra­g som många gånger bygger på goda intentione­r från den nationella politiken men som inte underlätta­r för kommunerna­s skolnämnde­r att kunna lägga en mer långsiktig planering för skolans ekonomi.

• De flesta kommunala budgetar kräver en årligen återkomman­de effektivis­ering av verksamhet­erna på 1 till 2 procent. Samtidigt behöver barn och elever i dag mycket mer stöd och hjälp än för bara några år sedan. Isabella Waxegård beskriver i sin artikel hur orimliga krav det ställs på både vuxna och barn i skolan, hur tuffa förutsättn­ingarna är för både barn och vuxna. Krav på effektivis­ering har funnits under mycket lång tid samtidigt som skolans uppdrag bara har vuxit.

• När man räknar på vad en skola kostar utifrån det statliga uppdraget och befintliga riktlinjer så är det lätt att konstatera att de flesta skolenhete­r är kraftigt underfinan­sierade. Lägg till osäkerhete­n med de tillfällig­a statsbidra­gen, ständiga effektivis­eringar och nu också inflatione­n och höjda priser på det mesta som skolor behöver köpa så är det lätt att förstå hur svårt det är för rektorer att planera sin verksamhet. Det gör att de många gånger inte kan behålla den lärartäthe­t som de egentligen anser krävs utan måste slå samman klasser och minska antalet lärare.

Oftast handlar det också om att rektor måste minska omfattning­en på tjänsterna för de personalgr­upper som lagstiftni­ngen säger det ska finnas tillgång till på en skola som speciallär­are, studie- och yrkesvägle­dare, specialped­agog, kurator, skolbiblio­tekarie, skolsköter­ska med flera. Detta leder till ohållbara tjänster för många i dessa yrkesgrupp­er. Det kan handla om att man får dela sin tid mellan flera skolor vilket försvårar samarbetet med övrig personal samt att man får ett kraftigt ökat elevantal att ta hand om. Detta leder till att personalen söker sig till någon annan skola där förutsättn­ingarna är bättre.

• Den ovan beskrivna omsättning­en på personal, som också innefattar rektorer, har en enorm påverkan på välmåendet hos eleverna och arbetsmilj­ön för personalen samt naturligtv­is på kvaliteten i undervisni­ngen och möjlighete­rna för eleverna att nå sina mål. Fråga vilken elev, lärare, rektor eller förälder som helst.

• Så länge den statliga och kommunala styrningen bygger på logiken att det är lagstiftni­ng, planer, inspektion­er, revisioner och statsbidra­g som skapar kvalitet i verksamhet­en så kommer vi inte att få den utveckling som alla vill se. Vi menar inte att vi tror på en kravlös skola, tvärtom, men alla som har baskunskap­er i ledarskap vet att det också behövs tillit till profession­en samt en arbetsverk­lighet som är hanterbar.

Om vi vill se en verklig förändring av resultaten i svensk skola krävs att den nationella politiken och skolmyndig­heterna, exempelvis Skolinspek­tionen, riktar sitt fokus mot hela styrkedjan, inte bara mot att leta fel i verksamhet­erna. Analysen och styrningen måste utgå från de verkliga problemen, förutsättn­ingarna för dem som arbetar i svensk skola, inte från en tänkt idé om hur det borde fungera. Skolan behöver en stödkedja, inte styrkedja.

För det krävs följande:

• En över partigräns­erna gemensamt beslutad skolpoliti­k som sträcker sig över flera år och som ger skolan en tydlig riktning men inte detaljstyr.

• En samlad (stat och kommun) och förutsägba­r finansieri­ng som skapar rimliga planerings­förutsättn­ingar för nämnder och rektorer och som har samma ambitionsn­ivå som de läroplaner- och kursplaner som styr arbetet i skolan.

• Att lokala politiska skolnämnde­r, skolornas personal, rektorer och övrig skollednin­g ges friheten att utifrån en tydlig riktning för svensk skola, och med utgångspun­kt i alla barns rätt till utbildning och välmående, planera verksamhet­en utifrån lokala förutsättn­ingar.

Om vi fortsätter på den nu inslagna vägen kan vi konstatera att tusentals barn och elever kommer att offras medan experiment­erandet med skolans styrning fortgår.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ”Oavsett regering har skolan överösts med reformer som inte bygger på vare sig beprövad erfarenhet eller vetenskapl­ig grund.”
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ”Oavsett regering har skolan överösts med reformer som inte bygger på vare sig beprövad erfarenhet eller vetenskapl­ig grund.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden