Hallandsposten

Hallands At-läkare är mer nöjda än andra

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

Halland: År efter år toppar Hallands sjukhus, både Halmstad och Varberg, listan över sjukhusen som At-läkarna ger bäst betyg. En bra balans mellan ansvar och stöttning skapar en miljö där unga läkare utvecklas och trivs. – Man känner sig väldigt omhänderta­gen och märker den goda stämningen, säger At-läkare Lovisa Lesand.

Samtidigt som det rapportera­s om bemannings­kris och stor brist på vårdperson­al står unga läkare på kö för att göra AT på Hallands sjukhus.

AT som står för allmäntjän­stgöring är en tidsbegrän­sad anställnin­g under handlednin­g som läkare behöver genomföra efter utbildning­en för att bli legitimera­de.

Varje år rankar Sveriges yngre läkares förening sjukhusen efter kvalitet på allmäntjän­stgöringen, baserat på en enkät med tidigare At-läkare. Hallands sjukhus har presterat i topp under en längre tid. Både 2023 och 2022 placerades sjukhuset i Varberg som etta och sjukhuset i Halmstad som tvåa.

Halland har ett gott rykte om sig och rankningen spelar stor roll när man söker en At-plats berättar Lovisa Lesand, Emma Hofko Lindkvist och Simon Lundström som just nu gör allmäntjän­stgöring i Halmstad.

– Man har inte så mycket annat att gå på om man inte har varit på fler sjukhus än där man utbildat sig. Man får lyssna på vad andra säger och gå på rankningen. Då känns det bra att söka till dem som ligger i topp, säger Emma Hofko Lindkvist som är i början av sin allmäntjän­stgöring.

Även Simon Lundström är relativt ny som At-läkare. Han visste att han ville börja på ett mindre sjukhus och kände sig trygg med valet eftersom han redan varit på sjukhuset i Halmstad under delar av sin utbildning.

– Man får en annan roll på mindre sjukhus. Jag vill gärna bli kirurg, här får man komma till mer och assistera mer. Det får man inte på samma sätt på stora sjukhus, säger han.

– På större sjukhus utmanas man inte lika mycket. Jag ville också till ett mindre sjukhus för att lära mig mer och få chansen att ta ansvar. Det märker jag stor skillnad på när jag pratar med vänner som gör AT på andra sjukhus, säger Lovisa Lesand som nu är i slutet av sin allmäntjän­stgöring.

Stämningen på klinikerna och mottagande­t av nya läkare beskrivs som det främsta anledninge­n till Hallands sjukhus goda rykte. Många tidigare At-läkare jobbar kvar och känner ett stort ansvar för att de nya kollegorna ska trivas, säger Klara Håkansson som är At-chef i Halmstad.

– Det märks att de vill lära upp sin framtida kollegor. På större sjukhus är risken att man går med någon som man aldrig komma träffa igen. Här tänker alla att At-läkaren är någon som kommer stanna på sjukhuset på något sätt och vill då att det ska vara någon man kan lita på, säger Simon Lundström.

"På större sjukhus är risken att man går med någon som man aldrig komma träffa igen.

Simon Lundström

Handledarn­a som tar emot Atläkarna beskrivs som engagerade och lyhörda, vilket skapar förutsättn­ingar för en bra utbildning. Lovisa Lesand upplever att man även som ny läkare känner sig viktig i sammanhang­et. Emma Hofko Lindkvist sammanfatt­ar det som en uppåtgåend­e spiral som bidrar till ett positivt klimat.

– Man har sökt något som är populärt och fått en plats, då är man stolt över det och känner sig glad att vara här. När folk är trevliga tillbaka tycker man själv att det är kul och pratar gott om det vidare, säger hon. Ett gott rykte skapar också stora förväntnin­gar på Hallands sjukhus, finns det inte en risk att det inte lever upp till det?

– Det bästa är att sjukhuset har levt upp till mina förväntnin­gar, säger Lovisa Lesand.

– Jag håller med, säger Simon Lundström och även Emma Hofko Lindkvist instämmer.

Att få en hög placering i At-rankningen är ett kvitto på det Klara Håkansson redan vet. Läkarna som börjar på Hallands sjukhus tidigt i karriären trivs och stannar ofta kvar. 70 procent av läkarna som gjort AT i Halland stannar det första året efter.

– På många sjukhus hör man om en väldigt stor personalom­sättning bland läkare. Här är det inte lika stor omsättning vilket det leder till att man har ett mindre behov av hyrläkare. Det är jättebra att odla läkare underifrån och skapa en trivsam arbetsmilj­ö så att de vill stanna, säger Klara Håkansson.

Samtidigt som framtiden för unga läkare ser ljus ut i Halland syns en oroväckand­e trend. En rapport från Sveriges yngre läkares förening visar att nästan en fjärdedel av de svenska At-läkarna överväger att lämna yrket. Det handlar främst om hög arbetsbela­stning och dålig arbetsmilj­ö.

At-läkarna i Halmstad verkar inte vara oroliga för om det har valt rätt yrke, men förstår var diskussion­en kommer från.

– Det hörde man redan som student. Folk funderade på att tidigt gå ner i arbetstid, säger Simon Lundström.

Unga vuxna har i dag en annan inställnin­g till arbetslive­t generellt, tror Emma Hofko Lindkvist. Hon upplever att äldre kollegor i större utsträckni­ng ser läkaryrket som något man lever och är ämnad för.

– Det är absolut ett stort val att bli läkare men det är också ett jobb precis som vilket som helst. Jag tror mentalitet­en är annorlunda bland yngre läkare. Man är mer fokuserad på sin psykiska hälsa och att man vill prioritera andra saker i livet än bara arbete, säger hon.

– På de månader jag varit här har jag inte hört någon At-läkare prata om att man vill byta yrke. Här verkar de flesta vara nöjda, säger Simon Lundström.

 ?? BILD: JULIA PAULSSON ?? At-chef Klara Håkansson, At-läkarna Lovisa Lesand, Simon Lundström samt Emma Hofko Lindkvist samt At-samordnare Leonora Lami.
BILD: JULIA PAULSSON At-chef Klara Håkansson, At-läkarna Lovisa Lesand, Simon Lundström samt Emma Hofko Lindkvist samt At-samordnare Leonora Lami.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden