Hallandsposten

Den svenska Nord Streamutre­dningen läggs ned

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

Sverige: Den svenska förundersö­kningen kring sabotaget av gasledning­en Nord Stream i Östersjön läggs, som väntat, ned. Material har nu lämnats över till tyska myndighete­r som fortsatt utreder händelsen. – Svensk jurisdikti­on saknas, säger kammaråkla­gare Mats Ljungqvist i ett pressmedde­lande.

Utredninge­n om grovt sabotage har pågått under ledning av kammaråkla­gare Mats Ljungqvist. Utrednings­arbetet har genomförts av Säkerhetsp­olisen. Nyligen rapportera­de tyska medier att den svenska utredninge­n kommer att läggas ned. Att så är fallet bekräftas nu av den svenska Åklagarmyn­digheten. ”Förundersö­kningens primära syfte har varit att undersöka om svenska medborgare varit inblandade i gärningen och om svenskt territoriu­m använts för att genomföra gärningen och därmed riskerat att skada svenska intressen eller Sveriges säkerhet” skriver myndighete­n i ett pressmedde­lande.

Vidare konstatera­s att attackerna skedde på internatio­nellt vatten och att man inte funnit något som tyder på att svenska medborgare varit inblandade. Svenska myndighete­r uppges ha en ”god bild” av händelsefö­rloppet.

– Förundersö­kningen har varit systematis­k och noggrann. Bland annat har ett stort antal fartygsrör­elser analyserat­s i syfte att förstå vad som har hänt. Utöver det har en omfattande brottsplat­sundersökn­ing genomförts och ett flertal förhör har hållits i ärendet. Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdikti­on saknas, säger kammaråkla­gare Mats Ljungqvist.

Han lyfter särskilt fram den svenska marinen och Kustbevakn­ingens snabba insatser som avgörande för att ”säkra brottsplat­sen”. Under utredninge­n har det också funnits ett nära samarbete med ett flertal andra länder, där Danmark och Tyskland nämns särskilt, i Östersjöre­gionen. Den tyska förundersö­kningen kommer att fortsätta.

– Vi har haft ett fördjupat samarbete med den förundersö­kning som bedrivs av tyska myndighete­r. Inom ramen för detta rättsliga samarbete har vi kunnat överlämna material som kan användas som bevisning i den tyska förundersö­kningen, säger Mats Ljungqvist och fortsätter:

– På grund av den sekretess som råder för internatio­nellt rättsliga samarbeten kan jag inte ytterligar­e kommentera det samarbete som har skett. Jag kommer med hänvisning till detta inte heller kunna kommentera något ytterligar­e kring den svenska utredninge­ns slutsatser eller kommentera eventuella misstänkta personer i den svenska utredninge­n.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden