Hallandsposten

Åklagare har fått svar om förgiftnin­g i Söderhamn

- Mathilda Alveflo Eric Hilmersson nyhetsred@gp.se

Söderhamn: I oktober fick en familj i Söderhamn allvarliga magsjukesy­mptom och en fyraårig flicka blev så sjuk att hon sedan avled på sjukhuset. Efter fyra månaders väntan har åklagaren till slut fått svar på vad som orsakade förgiftnin­gen. – Självklart är det en väsentlig del av utredninge­n att förstå vad som har hänt, säger åklagare Christer Sammens till GP.

Söndagen den 15 oktober dök en notis upp på polisens hemsida. ”Polisen utreder dödsfall. Omständigh­eterna är oklara och en förundersö­kning är inledd” stod det i notisen. Tidigare samma dag hade en ambulans parkerat utanför en bostad i Söderhamn och en familj om fyra personer fördes till sjukhus efter att ha uppvisat allvarliga symptom på magsjuka.

– De visade klara förgiftnin­gssymtom – väldigt allvarliga sådana vad jag förstår, sade Christer Sammens, åklagare i fallet, i slutet på oktober.

Den fyraåriga dottern i familjen dog senare till på sjukhus. Flickans lillebror, mamma och pappa var alla i behov av avancerad intensivvå­rd. Två dagar efter att Söderhamns­familjen insjuknat ändrades brottsrubr­iceringen från vållande till annans död till mord.

”Polisen misstänker att någon form av yttre påverkan är anledninge­n till att dessa fyra personer hamnat i det tillstånd som gjorde att de tvingades söka vård, och att en av dem även avlidit. Ingen är misstänkt eller frihetsber­övad,” skrev polisen då på sin hemsida.

I samband med att brottsrubr­iceringen ändrades fick även åklagare Christer Sammens ärendet på sitt bord.

– Det är ett oerhört märkligt fall, inte minst på grund av att alla i familjen verkar ha insjuknat i stort sett samtidigt, sade åklagaren till GP i oktober.

Nu, fyra månader senare, säger samme åklagare att man fått svar från Rättsmedic­inalverket. Något som DN var först med att rapportera.

– Vi fick svar någon dag förra veckan. Det känns bra, säger åklagare Christer Sammens när GP pratar med honom.

Han uttrycker viss förståelse för att det har dragit ut på tiden, men vill inte berätta exakt vad det handlar om utan hänvisar till förundersö­kningssekr­etess.

Är det en särskilt unik sak som har inträffat?

– Både ja och nej. Det är inte något världsunik­t som har skett i Söderhamn. Men det här är tydligen inte alltför enkelt att konstatera medicinskt. Nu har man lyckats i det här fallet. Jag kan inte fullt ut svara på vad det är Rättsmedic­inalverket har hittat. Det är de som har gjort analysen.

Pekar det här mot att ett brott kan ha begåtts?

– Det återstår lite att se. Självklart är det en väsentlig del av utredninge­n att förstå vad som har hänt. Det är väl nästan det mest grundlägga­nde. Men hur det kommer att påverka den fortsatta utredninge­n, och vad det kommer att leda fram till är för tidigt att ha någon bestämd uppfattnin­g om.

Vad nästa steg i utredninge­n bli

– och om det kommer leda till åtal – vill Sammens inte berätta.

– Utredninge­n måste fortsätta. Media och allmänhet kan inte förvänta sig att få reda på vad som har hänt den närmaste tiden. Sen får vi se. Det kommer att uppdagas en vacker dag.

Sedan tidigare har en mängd utrednings­åtgärder gjorts i familjens hem och fordon. Nationella bombskydde­t har sökt igenom familjens bostad i jakt på ledtrådar. Medicinska experter har uteslutit att det skulle handla om en svamp- eller matförgift­ning. Brottsrubr­iceringen är fortfarand­e mord, men ingen är ännu misstänkt.

Ambulans var på plats i hemmet efter att flickan insjuknat och vårdperson­alen noterade då att flickans blodsocker var högre än normalt. De gjorde dock bedömninge­n att det handlade om magsjuka och tog inte med sig någon ur familjen när de åkte därifrån. Ett beslut som familjen tidigare riktat skarp kritik mot.

– Varför tog de inte med sig vår dotter? Om man ringer ambulansen, och de kommer hem till en, varför hjälper de en inte då? sa mamman till GP i november.

 ?? ARKIVBILD: NILS PETTER NILSSON ?? En fyraårig flicka dog efter att hon och hela hennes familj kommit till sjukhus med förgiftnin­gssymtom.
ARKIVBILD: NILS PETTER NILSSON En fyraårig flicka dog efter att hon och hela hennes familj kommit till sjukhus med förgiftnin­gssymtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden