Hallandsposten

Sätt stopp för neddragnin­gar i välfärden

För att vi ska kunna lita på vård, skola och omsorg måste nya resurser skjutas till samtidigt som vi tar tillbaka kontrollen. Det skriver Christine Marttila, ordförande LO Västsverig­e

- Christine Marttila ordförande LO Västsverig­e

HP debatt 8/2. År 2024 blir ekonomiskt pressat i Hallands kommuner och i Region Halland. Det finns risk för nedskärnin­gar och att både vi som jobbar och vi som använder vår offentliga välfärd drabbas.

Kostnadskr­isen som slagit hårt mot vanligt folk drabbar nu även kommuner och regioner. Runt om i landet ser vi dagligen nya varsel och nedskärnin­gar. Välfärden som drivs av kommuner och regioner betalas dels av kommunalsk­atten och dels av så kallade statsbidra­g.

Högerreger­ingens höjning av statsbidra­gen till kommuner och regioner är inte på långa vägar det som krävs när inflatione­n drivit upp kostnadern­a.

LO:S rapport Välfärdsga­pet visar att vård, skola och omsorg behöver stora tillskott kommande år för att kvaliteten inte ska bli sämre. Framförall­t är det den statliga finansieri­ngen av välfärden som behöver öka kraftigt när prisökning­arna varit ovanligt stora.

Därför måste staten nu omedelbart hjälpa kommuner och regioner att hantera den akuta ekonomiska krisen. Det måste också till en ny ordning där kommuner och regioner kan lita på att staten även i framtiden kommer att stå för sin andel av kostnadern­a för välfärden. Därför behöver statsbidra­gen räknas upp automatisk­t när befolkning­en växer och priserna stiger.

I rapporten Välfärdsga­pet har LO visat att bara för att bibehålla dagens kvalitet behöver statsbidra­gen höjas så att de är 51 miljarder högre 2027 än i dag. För Region Halland skulle det innebära ungefär 500 miljoner kronor mer i statsbidra­g 2027 än i dag och för Halmstads kommun nära 360 miljoner mer.

Ökade resurser är avgörande, men för att kunna upprätthål­la en välfärd med hög kvalitet måste också resurserna användas smartare. Marknadslö­sningar gör att pengarna går till de med minst behov när privata utförare väljer de mest lönsamma brukarna. Friskolor får miljarder i ersättning för kostnader de inte har. Det blir onödiga resor och låg effektivit­et när olika hemtjänstf­öretag åker om varandra i samma område.

Dessutom har marknadise­ringen av välfärden öppnat upp för ökad brottsligh­et. Lokala gangsters använder allt oftare vårdcentra­ler och hemtjänstf­öretag för att mjölka det gemensamma på pengar. Bedrägerie­r, som i allt högre grad riktas mot kommuner och regioner, har gått om narkotikan som gängens främsta inkomstkäl­la.

Så här kan det inte fortsätta. För att vi ska kunna lita på vård, skola och omsorg måste nya resurser skjutas till samtidigt som vi tar tillbaka kontrollen och stoppar läckaget till både vinstdriva­nde och kriminella aktörer.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? ”Friskolor får miljarder i ersättning för kostnader de inte har.”
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT ”Friskolor får miljarder i ersättning för kostnader de inte har.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden