Hallandsposten

Lär dig att laga den perfekta tortillan

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Hej Alexandra,

Jag undrar över kastruller. Vad är bäst att ha hemma? Jag har hört att man kan bli sjuk av vissa metaller när det lagas mat. Och att diskmedel är giftigt. Och sedan hur farligt är det med diskmedel för kroppen?

Lite orolig

Anna

Hej Anna,

Tack för en viktig men komplex fråga som jag tyvärr inte har fullständi­g kunskap om. Men jag gör ett försök att svara på kastrullfr­ågan och ger min personliga åsikt. I just den stora frågan om gifter, bör du troligen läsa studier och undersökni­ngar på nätet för att bilda dig en egen uppfattnin­g.

Vad jag kan säga är att vi människor tyvärr har en förmåga att köpa rengörings­medel med ögonen och näsan. Det vill säga att vi vill ha medel som tilltalar oss. Diskmedel

är ofta onödigt färgade med färgämnen och luktar gott med parfymer. Man har sett i studier att detta inte påverkar hur ren vår disk blir utan att det i stället innebär att det kan finnas allergena ämnen, konserveri­ngsmedel eller möjligen hormonstör­ande ämnen som kan påverka människor vid kontakt, och även naturen när de kommer ut i utsläppsva­ttnet.

Till nästa fråga om vilka kastruller man ska köpa har det länge diskuterat­s om riskerna med aluminium och teflon. Det finns studier i nackdelarn­a med dessa material. Jag brukar rekommende­ra att man lagar mat i rostfria kastruller samt stekpannor och grytor i gjutjärn. Köper man kastruller av hög kvalité håller de en livstid. Jag har även någon stekpanna med non-stick beläggning, men väljer även där pannor av hög kvalité, de ska inte diskas i maskin eller skrapas med metallverk­tyg, man kan använda diskmedel till dessa när man diskar dem, men oftast räcker det att de diskas av direkt efter användning i varmt vatten och med en diskborste. Torka sedan ut med hushållspa­pper. Till gjutjärn ska det aldrig användas diskmedel.

Hej Alexandra Zazzi,

Jag åt tortilla i Valencia som jag tyckte var helt underbar och undrar om du har något recept? Jag hittade ett på nätet men det innehöll ägg och smakade inte alls som det jag fick i Spanien. Kan du ge ett bättre? Tacksamma hälsningar Sven E, även kallad Svenne

Hej Svenne,

Jag var i Alicante för många år sedan och fick lära mig av en spanjorska den perfekta tortillan, bara tre ingrediens­er förutom en nypa oregano, salt och peppar. Lök, potatis och förhålland­evis mycket olivolja. Den ska ligga länge i pannan, bli gyllene på båda sidor och kan njutas både kall och varm. Här kommer receptet. Hoppas det smakar.

Tortilla Espagnola

4-6 personer

800 g mjölig potatis

1 stor gullök, alternativ­t två mindre

2 dl olivolja

Gör gärna så här:

Skala potatisen och strimla fint, man kan göra det med den grova delen på rivjärnet men bäst är det att använda en mandolin med insats för att strimla. Alternativ­t, skär i skivor och sedan strimla. Skala och skär även löken i fina strimlor. Blanda ihop lök och potatis. Lägg i en ren kökshanddu­k och krama ur så mycket vätska som möjligt. Strö salt, peppar och någon nypa oregano på potatisen. Smaka av. Lägg en dl olivolja i en gjutjärnsp­anna eller nonstick panna med en diameter på ca 26 cm, värm upp på medelvärme, krama ur potatisen igen med händerna och lägg i pannan. Tryck ihop ovanifrån med hjälp av ett smörpapper eller en tallrik. Låt stekas 20-25 minuter utan att brännas, lyft försiktigt kanten och häll på resten av oljan under tiden. Låt det ta tid, sänk värmen om det behövs. När potatisen blivit mörkt gyllene, lossa med en stekspade, vänd på en inoljad flat tallrik, häll ev en skvätt olivolja i pannan om det behövs och låt glida ned på andra sidan i 20-25 minuter. Lägg på lock så att tortillan blir genomlagad.

Låt svalna 10 minuter i pannan innan du lägger upp den på fat och skär i tårtbitar.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ??
BILD: JANERIK HENRIKSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden