Hallandsposten

Svenskarna flyger privatjet – möts av kritik i Norge

Det svenska skidskytte­landslaget åker privatflyg till VM i Tjeckien. Något de får kritik för av NRK:S skidskytte­expert Synnøve Solemdal. – Jag tycker att det är fel, de hänger inte med i tiden, säger hon till NRK.

- Rebecka Adin sporten@hallandspo­sten.se

Skidskytte­svenskarna flög privatjet till Tjeckien.

Privatjete­n som tog de svenska skidskytta­rna till VM i Brno, Tjeckien, startade sin resa i Malmö den 4e februari och tog sig sedan till Östersund för att plocka upp landslaget.

Efter att ha lämnat av svenskarna flög planet tillbaka till Malmö igen samma dag. Totalt ska resan släppt ut ungefär 57 ton koldioxid, enligt NRK som gjort en uträkning med hjälp av klimatverk­tyget Green producers tool. Som jämförelse har det norska landslaget totalt släppt ut 40,9 ton koldioxid under hela säsongen fram till VM.

Synnøve Solemdal menar att det svenska landslaget inte var tvungna att flyga privatjet, då det borde finnas goda förbindels­erna mellan Stockholm och Prag.

– Jag tror att de kan ta en titt på sina utsläpp och tänka kostnad respektive nytta, säger hon till NRK.

Den norska skidskytte­n Tarjei Bø menar att flygningen med privatjet visar på ett desperat försök att jämna ut konkurrens­en, och att det är en extrem åtgärd från det svenska landslaget för att komma ikapp Norge.

Svenskarna håller med om att privatplan inte är det bästa för miljön, men försvarar flygturen med att det har visat sig vara en framgångsf­aktor under pandemin, och inte för att man vill bli bättre i motståndet mot Norge.

– Vi åker inte privatplan bara för att vinna mot Norge, utan det är för att slå alla andra nationer också, säger Elvira Öberg till NRK.

– Det är något vi gillar eftersom det är lättare att hålla sig frisk. Vi slipper vara nära så många människor och får en lättare resa. Jag är väldigt tacksam mot förbundet, fortsätter hon.

Synnøve Solemdal tror inte att konkurrens­en förbättras avsevärt av att flyga privatplan, även om hon håller med om att svenskarna troligtvis kan undvika viss smitta.

 ?? ARKIVBILD: PETTER ARVIDSON ??
ARKIVBILD: PETTER ARVIDSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden