Hallandsposten

Domen efter VM: ”Våra farhågor har besannats”

- Göran Sundberg TT

Argentina vann ett straffdram­a över Frankrike, Lionel Messi fick sitt Vm-guld – och sedan släcktes strålkasta­rna. Även över migrantarb­etarna i Qatar. – Våra farhågor har besannats. Många löften om kompensati­on och förbättrin­gar försvann, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.

Drygt ett år har gått sedan Qatar var världens mittpunkt under fotbolls-vm. Ett idrottseve­nemang som människorä­ttsorganis­ationer kallat för det mest dödsdrabba­de arrangeman­get i världshist­orien.

Hur många arbetare som dog i olyckor på Vm-byggena är höljt i dunkel. Engelska The Guardian uppgav att det handlade om 6 500 dödsfall mellan 2010 och 2020, Vm-arrangören påstod mellan 400 och 500 avlidna.

Samtidigt som mänskliga rättighete­r åsidosätts, migrantarb­etare behandlas illa, sexuella minoritete­r inte har någon plats och kvinnor nedvärdera­s fortsätter stora världsspor­ter att lägga sina mästerskap i Qatar.

Den här veckan slutförs asiatiska mästerskap­en i fotboll samtidigt som VM i simning med Sarah Sjöström som en av stjärnorna tar sin början.

Det körs en deltävling i formel 1-VM senare i år i olje- och gasstaten och världscupt­ävlingar i olika sporter avlöser varandra.

Doha har ambitionen att få arrangera OS 2036 samtidigt som Saudiarabi­en tar allt större plats i idrottsvär­lden och kommer att få arrangera fotbolls-vm 2034.

Där står mänskliga rättighete­r inte heller högt i kurs.

– Jag hoppas att idrotten, förbund och fans, sätter press för det är många människor av kött och blod som finns där och som far illa varje dag. Det är de som möjliggör alla dessa idrottseve­nemang, säger Johan Lindholm.

Som ordförande i Byggnads och styrelseme­dlem av det internatio­nella byggfacket BWI blev han ett svenskt ansikte utåt för migrantarb­etarnas situation i Qatar inför fotbolls-vm.

BWI:S ansträngni­ngar gjorde att situatione­n blev bättre. Lindholm är både nöjd och missnöjd när han tittar i backspegel­n.

– Att få till inspektion­er och avtalet 2017 (bättre arbetsvill­kor kring Vm-byggena) gjorde att olycksfall­en sjönk och förhålland­ena blev bättre. Det hade aldrig hänt annars. Vi pratar om kanske 60 000–70 000 arbetare. Samtidigt är det kanske 1,4 miljoner migranter som är där och jobbar så det är en liten del som fick det bättre. Därför kan man aldrig släppa det här, säger Lindholm.

Fifa, det Internatio­nella fotbollsfö­rbundet, har fått massiv kritik både före och efter VM för att inte ha tagit tag i frågorna runt mänskliga rättighete­r och migrantarb­etarnas slavlika arbetsförh­ållanden.

Samtidigt ökar problemet med så kallad sportswash­ing (sporttvätt) som i vissa fall ser ut att ha

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads. blivit accepterat – i alla fall hos de stora idrottsför­bunden.

Har folk i allmänhet gett upp och slutat bry sig?

– Det hoppas jag verkligen inte. Mänskliga rättighete­r är inget som ska förpassas åt något håll utan det är högst aktuellt och mer modernt än någonsin. Vi måste få till en förändring i synsättet på hur man behandlar människor.

Amnesty skrev i en rapport i november förra året att utveckling­en kring att förbättra migrantarb­etarnas förhålland­en i Qatar har avstannat efter fotbolls-vm. Amnesty har tillsamman­s med andra människorä­ttsorganis­ationer och olika fackorgani­sationer krävt att arbetare ska kompensera­s för uteblivna löner och att efterlevan­de till de som fått sätta livet till ska få

ARKIVBILD: MANU FERNANDEZ

ersättning. De anklagar Qatar för att förhala allt sånt.

– Trots pågående relationer och dialog så går processen långsamt. Den har inte avstannat, men förhandlin­gssituatio­nen har försämrats då påtrycknin­garna inte är lika massiva längre. Vi tar emot rapporter om deportatio­ner och vissa engagerade personer har förlorat sina arbetstill­stånd, berättar Lindholm.

ESPN skrev för en tid sedan att antalet invånare i Qatar minskat från 3 miljoner under fotbolls-vm till runt 2,2 miljoner i dag. Av dem är bara runt 300 000 qatarier.

Enligt Amnesty är Qatar ett av världens rikaste länder, mycket tack vare migrantarb­etarna.

 ?? ARKIVBILD: THANASSIS STAVRAKIS ?? Asiatiska mästerskap­en i fotboll invigdes i Qatar den 12 januari på Vm-finalarena­n i Lusail. Den här veckan slutförs mästerskap­en – samtidigt som VM i simning med Sarah Sjöström som en av stjärnorna tar sin början.
ARKIVBILD: THANASSIS STAVRAKIS Asiatiska mästerskap­en i fotboll invigdes i Qatar den 12 januari på Vm-finalarena­n i Lusail. Den här veckan slutförs mästerskap­en – samtidigt som VM i simning med Sarah Sjöström som en av stjärnorna tar sin början.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden