Hallandsposten

Storbanker­nas utdelninga­r uppgår till 120 miljarder

- Olle Lindström

200 miljarder i vinst och 120 miljarder kronor till ägarna. Storbanker­na tjänar pengar som aldrig förr. Onödigt mycket, tycker Riksbanksc­hefen. Inte alls, enligt Nordeas vd Frank Vang-jensen: – Jag delar inte uppfattnin­gen att bankerna gör övervinste­r, säger han.

När alla fyra svenska storbanker släppt sina bokslut (också Nordea räknas in även om bankens huvudkonto­r ligger i Helsingfor­s) kan TT räkna samman vinsterna för helåret 2023 och de samlade utdelninga­rna inklusive återköp av aktier, som också indirekt tillfaller aktieägarn­a.

Summa vinst: 200 miljarder kronor före skatt.

Summa utdelninga­r till ägarna: 120 miljarder kronor.

Så här har några av bankchefer­na kommentera­t utdelninga­rna de senaste veckorna:

– Vår vinst kommer tillbaka till samhället, sade Swedbanks vd Jens Henriksson.

Man glömmer lätt bort vilka bankens ägare är, enligt Jens Henriksson.

– Det är sparbanker­na. Det är försäkring­sbolag. Det är livförsäkr­ingsbolag. Det är pensionsbo­lag. Det är tjänstepen­sionsbolag. Det är småsparare. Det är sparbankss­tiftelser. Det är Swedbanks ägarstifte­lser, säger han.

– De ger i sin tur tillbaka pengarna. Så vår vinst kommer tillbaka till samhället, tillägger han.

Även SEB:S vd Johan Torgeby försvarar miljardutd­elningen till ägarna.

– De behöver också få sina inkomster, för det är tufft där ute, säger han om de som får dela på pengarna.

Bankchefer­na pekar på vikten av stabila lönsamma banker. Men riktigt så lönsamma behöver de inte vara, enligt Riksbanksc­hefen Erik Thedéen som häromdagen sade att han inte att anser att bankernas stora vinster är nödvändiga för stabilitet­en.

– Jag vill klargöra att ur ett stabilitet­sperspekti­v har vi inte gett uttryck för att det är viktigt att de radikalt måste höja sina vinster som nu har skett i den här ränteuppgå­ngen, sade han.

Enligt Erik Thedéen är det upp till bankerna att försvara den kraftigt ökade lönsamhete­n gentemot sina kunder:

– Vi ser också nu att en stor del av de här vinsterna inte går till att generera kapital, utan till utdelninga­r. Det är bankerna som ska svara på om det är rimligt och motiverat. Jag säger bara att ur ett stabilitet­sperspekti­v så har inte vi efterfråga­t kraftiga vinstöknin­gar.

 ?? ARKIVBILDE­R: TT ?? Överst från vänster, Swedbanks vd Jens Henriksson, Michael Green, vd Handelsban­ken, Nordeas vd Frank Vang-jensen och längst ner till höger SEB:S vd Johan Torgeby.
ARKIVBILDE­R: TT Överst från vänster, Swedbanks vd Jens Henriksson, Michael Green, vd Handelsban­ken, Nordeas vd Frank Vang-jensen och längst ner till höger SEB:S vd Johan Torgeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden