Hallandsposten

Massuniver­sitet är ett misslyckan­de

Att högre utbildning gjorts tillgängli­g för fler är bra. Men staten har helt tydligt tagit sig vatten över huvudet. Det är dags att tänka om.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 9/1. Fortfarand­e på 1990-talet var det en relativt liten del av befolkning­en som gick vidare till högre utbildning efter gymnasiet. Universite­ten var till för att fördjupa kunskapern­a endast hos de allra mest studiebegå­vade och akademiskt ambitiösa. Så är det inte längre.

I spåren av 1990-talskrisen föddes insikten om att kunskap var en konkurrens­fördel ur ett nationellt såväl som internatio­nellt perspektiv och att det fanns ett värde i att ge fler människor, över hela landet, tillgång till högre utbildning. Sedan dess har ett flertal nya högskolor sett dagens ljus. En del av dessa har även – inte utan att det kritiserat­s – utsetts till universite­t.

2000 hade enligt siffror från SCB 16 procent av befolkning­en minst tre års eftergymna­sial utbildning. I dag har den siffran fördubblat­s. Tyvärr betyder det inte att dubbelt så många har skaffat sig den typen av tunga akademiska meriter som erbjöds studentern­a under 1900-talet. Den snabba och omfattande utbyggnade­n av den högre utbildning­en har visserlige­n givit fler tillgång till universite­t och högskolor.

Samtidigt har kvaliteten urholkats eftersom resurserna inte ökat i relation till antalet platser. Särskilt dåliga är villkoren på de nyare lärosätena där forsknings­möjlighete­rna är sämre och utmaningar­na större för lärarkolle­ktivet.

I en aktuell rapport från SNS, Studieförb­undet Näringsliv och Samhälle, konstatera­r Douglas Brommesson, professor i statsveten­skap, Sofia Nordmark, lektor i socialt arbete och Jörgen Ödalen, docent i statsveten­skap, att yngre högskolor och universite­t behöver få större resurser om man ska kunna erbjuda en likvärdig högre utbildning över landet.

Bland annat för att “det finns en betydande variation mellan lärosäten rörande såväl storleken på den undervisni­ngsinsats en lektor måste genomföra per år, som hur mycket tid i tjänsten en lektor kan ägna åt forskning och därmed hur forsknings­anknuten undervisni­ng lärosätena har möjlighet att erbjuda”.

I de intervjuer rapportför­fattarna gjort med studierekt­orer framkommer att man på många håll för att kunna hantera de krav och förväntnin­gar som finns på dagens massuniver­sitet

BILD: JOHAN NILSSON/TT

har reviderat utbildning­sinnehålle­t och förenklat formerna för undervisni­ng och examinatio­n. Ibland hjälper inte ens det och många universite­tslärare upplever att de saknar rätt förutsättn­ingar för att kunna erbjuda högre utbildning av god kvalitet.

Brommesson, Nordmark och Ödalen rekommende­rar att mer pengar skjuts till för att förbättra kvaliteten inom den högre utbildning­en. Det är naturligtv­is en väg man kan gå. Samtidigt finns det alla skäl att fundera över om så kallade massuniver­sitet i den omfattning vi har i dag var och är en särskilt klok idé.

Det finns en problemati­sk överakadem­isering av arbetsmark­naden och många jobb som tidigare utfördes, och fortfarand­e utmärkt skulle kunna utföras, av människor utan högskolepo­äng och studieskul­der kräver i dag eftergymna­sial utbildning. Kunskap är naturligtv­is alltid av godo men att det dröjer alltför länge innan unga människor får fotfäste på arbetsmark­naden och i onödan dras med livslånga skulder är det inte.

Varför inte slå in på en gyllene medelväg mellan 1900-talets elituniver­sitet och 2020-talets massuniver­sitet? Färre lärosäten (och studenter) som delar på pengarna skulle innebära betydligt högre kvalitet.

"Särskilt dåliga är villkoren på de nyare lärosätena där forsknings­möjlighete­rna är sämre.

 ?? ?? Doktorer. Möjlighete­n att forska ser väldigt olika ut på olika universite­t.
Doktorer. Möjlighete­n att forska ser väldigt olika ut på olika universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden