Hallandsposten

Alex Voronov: Ukraina måste ha fler granater

- Alex Voronov Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Ukraina är mer upplyst och varmt denna vinter jämfört med den förra. Under mina två veckor i landet i januari upplevde jag ett strömavbro­tt. Elen försvann under några timmar på grund av planerade reparation­sarbeten. Men det var allt. De rullande strömavbro­tten som var vanliga för ett år sedan, då bortåt halva dygnet kunde vara ”av”, är mycket ovanliga. Utebelysni­ngen är tillbaka.

Ukrainarna har förstärkt sitt sedan tidigare krigsuthål­liga energisyst­em och Ryssland har bytt fokus i sina missilatta­cker. Förra vintern siktade man in sig på just el och värme. Nu bombar man oftare bostadsomr­åden. De civila offren är därför också fler.

Försvaret av luftrummet förändras. Traditione­llt luftvärn kompletter­as med elektronis­ka motmedel. Störsändar­e får gps-styrda projektile­r ur kurs. Det är en förklaring till att telefonern­as och bilarnas gps emellanåt löper amok i ukrainska städer.

Den snabba tekniska utveckling­en är också något som definierar detta krig. Båda sidor söker vapensyste­m som bygger på egna styrkor och som motståndar­en saknar effektiva motmedel mot. Ett ryskt exempel är så kallade glidbomber. Det är stora flygbomber som har utrustats med ”vingar” och gps för att kunna flyga vågrätt och långt. De släpps från stridsflyg över ryskkontro­llerat territoriu­m dit ukrainskt luftvärn inte når och glider bortåt fem mil innan de träffar sitt mål.

Precisione­n är låg men sprängkraf­ten är så pass stor att de ändå orsakar enorm skada och är väldigt besvärliga för ukrainarna, berättar soldaterna vid fronten för mig.

Ryssland utnyttjar här sitt övertag i frontnära flyg, som ukrainarna­s radar inte når, samt sitt stora lager av gamla enkla sovjetiska flygbomber. Detta ryska övertag, och glidbomber­na, kommer att förbli ett problem till dess att ukrainarna får ett modernt stridsflyg och bättre radar.

Ukraina satsar i sin tur på billiga Fpv-attackdrön­are – ombyggda kommersiel­la farkoster som utrustas med kamera, lastas med sprängmede­l och styrs in i fiendens stridsford­on, artilleri eller vad det må vara, till och med i enskilda soldater som sprängs i stycken.

Ukrainarna tar till vara det stora engagemang­et i civilsamhä­llet och landets öppenhet för att tillverka en enorm mängd sådana drönare i tusentals små fabriker. Produktion­stempot är högt och decentrali­seringen gör tillverkni­ngen immun mot fiendeatta­cker. Och så är det billigt. En attackdrön­are kostar mindre än en artillerig­ranat.

"Den snabba tekniska utveckling­en är också något som definierar detta krig.

Det är mycket tack vare dessa dödliga flygmaskin­er som Ukraina lyckas hålla fronten för närvarande. Bristen på artilleria­mmunition är nämligen akut. 93:e mekanisera­de brigaden som jag var hos nyligen utanför Bachmut hade ett par veckor tidigare besök av ett filmteam från CNN.

Brigaden samlade ihop de granater man hade för att ge journalist­erna klipp av något som skjuter och lade med rökgranate­r i brist på annat. Journalist­erna upptäckte det och gjorde ett tv-inslag om att ukrainarna skickar iväg rök.

Brigadens pressfolk skrattade när de berättade. ”Ja, det är ju så det är”, menade de.

Men situatione­n är inte lustig alls. Ukrainarna biter sig fast till ett mycket högt mänskligt pris och läget är skört. Artilleri är fortfarand­e basen i detta krig. Utan nya granater från väst i stor mängd blir det svårt att hålla ryssarna borta.

Tipsa oss! tipsahp@hallandspo­sten.se

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden