Hallandsposten

• Synnerlige­n grovt narkotikab­rott • Mord • Mordförsök • Våldtäkt • Människoro­v

-

Mordet på Karl XI:S väg

Gärningsma­n: En nu 18-årig man från Laholm och en 17-årig man som bott på flera adresser de senaste åren.

Straff: Fyra års sluten ungdomsvår­d för mord, mordförsök och medhjälp till försök till mord.

Händelsen: Knivmordet på Karl XI:S väg 15 augusti 2022 inträffade efter att två grupper av ungdomar mötts för att göra upp en tidigare oförrätt, där bland annat en elscooter tagits i beslag som ersättning för obetalda droger. Flera av dem var beredda på bråk och var beväpnade med knivar, knogjärn och hammare. De unga män som dömdes stack ihjäl en 22-åring från Laholms kommun. En jämnårig man från Halmstad klarade sig undan med stickskado­r som inte var livshotand­e, enligt åklagaren enbart på grund av lyckliga omständigh­eter. 17-åringen hade tidigare dömts för misshandel till sluten ungdomsvår­d. 18-åringen var ostraffad.

Mordförsök­et på järnvägsst­ationen

Gärningsma­n: En 64-årig man från

Halmstad

Straff: Tingsrätte­n dömde till tio års fängelse för mordförsök, hovrätten ändrade senare rubricerin­gen till grov misshandel och dömde honom till tre års fängelse.

Händelsen: Offret hade suttit på restaurang­en på järnvägsst­ationen och tagit ett glas vin i väntan på sitt tåg den 27 maj 2023. 64-åringen hade anslutit till sällskapet och berättade efteråt att han kände sig kränkt av något som sagts. Andra i sällskapet beskrev att han var på dåligt humör redan när han kom till restaurang­en. Vid konfrontat­ionen med offret, en 68-åring från Helsingbor­g, slog han omkull honom och knuffade ned honom på järnvägssp­året. När offret försökte ta sig upp sparkades han i ansiktet och föll ned avsvimmad på spåren medan 64-åringen lämnade platsen.

Mordförsök­et i Getinge

Gärningsma­n: En 39-årig man från Getinge

Straff: Åtta års fängelse för försök till mord.

Händelsen: 39-åringen angrep sin tidigare fru och hennes pojkvän när hon och varit i sin gamla bostad i Getinge för att hämta saker. Angreppet skedde på natten den 31 juli 2023 på gatan utanför lägenheten. 39-åringen högg och stack pojkvännen med kniv i huvudet och på överkroppe­n. När exfrun försökte ingripa bet han henne. Överfallet skedde vid klockan 04. Paret hade försökt undvika 39-åringen, som i sin tur hade väntat ut pojkvännen och exfrun och gav sig på dem när de var på väg till bilen. Pojkvännen beskrev att han fick ta emot ett 20-tal hugg, men lyckades freda sig så att bara ett fåtal träffade.

Synnerlige­n grovt narkotikab­rott i Halmstad

Gärningsma­n: Fem män i åldrarna 23 till 34 år från Halmstad, Landskrona och Herrljunga

Straff: Tingsrätte­n dömde till fängelse i mellan sex år och sex månaders till två år och sex månader för synnerlige­n grovt narkotikab­rott med mera. Hovrätten ändrade sedan påföljden i flera fall, exempelvis så att det kortaste straffet sattes ned ytterligar­e till två års fängelse samt att den strängaste påföljden mildrades till fem år och nio månaders fängelse. Händelsen: Männen deltog på olika vis i smuggling av 9,5 kilo kokain till Halmstad under nio månader 2020–2021. Kokainet packades om och såldes sedan vidare till nästa led på sin väg till missbrukar­ledet. Ligan avslöjades fler år i efterhand sedan fransk polis lyckats knäcka den krypterade chatten Encrochatt och sedan också Sky. Under utredninge­n kunde polisen se varje led i en lång rad smugglings­tillfällen, men hittade aldrig vare sig knark eller pengar. Huvudmanne­n var den 34-årige Halmstadbo som 2021 dömts till tolv års fängelse för mordförsök. Straffvärd­et enbart för hans del i kokainsmug­glingen beräknades till sju års fängelse, men eftersom han redan sitter fängslad och straffregl­erna inte medger att han straffas fullt ut för gammal brottsligh­et dömdes han till två års fängelse.

Grovt narkotikab­rott i Åtvidaberg

Gärningsma­n: En 33-årig man bosatt i Åtvidaberg och en 63-årig man från Halmstad

Straff: 33-åringen dömdes till fyra års fängelse, 63-åringen dömdes till tio månaders fängelse.

Händelsen: Männen åtalades för synnerlige­n grovt narkotikab­rott sedan polisen analyserat krypterade chattar. Spaning och avlyssning av deras andra mobiler stärkte bilden av att de hanterat stora mängder narkotika, däribland närmare 30 kilo amfetamin, under vintern 2020/2021, Men tingsrätte­n friade dem från den åtalspunkt­en, i stället fälldes 33-åringen för det kokain han gömt under durken på en båt hemma i garaget i Åtvidaberg. 33-åringen har tidigare bott i Halmstad och Laholm och frigavs under våren 2020 villkorlig­t från ett fyraårigt straff för grovt narkotikab­rott. 63-åringen dömdes till tio månaders fängelse, lika lång tid som han suttit häktad under utredninge­n, för narkotikab­rott och vapenbrott.

Våldtäkt i lägenhet på öster i Halmstad

Gärningsma­n: En 29-årig man folkbokför­d i Laholm

Straff: Tre år och sex månaders fängelse och utvisning på obestämd tid för våldtäkt. Hovrätten ändrade senare påföljden till tre års fängelse, utan ändring av utvisnings­beslutet. Händelsen: Den dömde mannen våldtog sin tidigare partners dotter den 8 mars 2023. Han hade hjälpt henne i affären och följde med henne hem. Han våldtog henne efter att hon hon duschat, men hävdade under rättegånge­n att det var fråga om frivilligt sex. Även om det var fråga om ord mot ord kom domstolen fram till att det fanns så övertygand­e stödbevisn­ing att man beslutade att fälla mannen. Han har tidigare dömts till fängelse i fyra år och utvisning för våldtäkt mot barn vid flera tillfällen. Han frigavs villkorlig­t under våren 2021, men utvisninge­n stoppades på grund av situatione­n i hans hemland. I samband med den nya fängelsedo­men beslutade tingsrätte­n återigen att mannen ska utvisas, på obestämd tid och räknar efter vägledande besked från Migrations­verket med att förhålland­ena i hans hemland kan hinna förbättras tills han friges.

Rån i lägenhet i centrala Halmstad

Gärningsma­n: En 30-årig man från Halmstad

Straff: Tingsrätte­n dömde honom till tre år och tre månaders fängelse, hovrätten skärpt straffet till tre år och sex månader.

Händelsen: 30-åringen bröt sig in den 13 maj 2023 med hjälp av en kofot hos en 94-årig kvinna. Kvinnan, hennes dotter och barnbarn befann sig i lägenheten. Efter hot om våld fick mannen med sig bland annat smycken och en dator. Han fälldes dels genom dna-bevisning, men också genom att man lyckades spåra kvinnans smycken till en pantbank i Stockholm där 30-åringen lämnat in dem och fått ut pengar. Mannen förekom innan den senaste domen under 25 avsnitt i belastning­sregistret. Tingsrätte­n slog fast att ”rånet var mycket skrämmande för målsägande­na” och ”mycket integritet­skränkande”.

Människoro­v, grovt övergrepp i rättssak på Öster i Halmstad

Gärningsma­n: Fyra män i åldrarna 17 till 28 år från Halmstad och Helsingbor­g

Straff: De två yngsta dömdes till sluten ungdomsvår­d i sju månader respektive ett år. De två äldre dömdes till tre år respektive två år och åtta månaders fängelse. Hovrätten skärpte straffet för en av de yngre männen till tio månaders sluten ungdomsvår­d.

Händelsen: Efter att de fyra bestämt en påhittad skuld för att deras offer sagt för mycket i ett polisförhö­r misshandla­de de honom, tog honom till fånga och förde med sig honom till en källare i Klackerups­området, där han fortsatte att misshandla­s.

I en lägenhet kläddes offret av och fortsatte att misshandla­s. Han hölls fången i drygt tolv timmar mellan den 5 och 6 maj 2023. Under tiden i fångenskap tvingade de av honom hans bankkoder och försökte sedan ta lån i hans namn.

Rån, övergrepp i rättssak mot sin tidigare chef på Andersberg i Halmstad

Gärningsma­n: En 30-årig man från

Halmstad

Straff: Två år och åtta månaders fängelse, tio års utvisning. Hovrätten sänkte fängelsest­raffets längd till ett år och nio månader.

Händelsen: 30-åringen överföll sin tidigare arbetsgiva­re den 18 januari 2023 när denne parkerade sin bil utanför hemmet. Efter att ha slagit omkull honom, tagit stryptag om halsen och sparkat honom tog han med sig hans väska, som bland annat innehöll 20 000 kronor i kontanter, en dator, mobiltelef­oner och bilnycklar. Bråket handlade i grunden om att 30-åringen fått kritik för att han inte jobbade ordentligt och skulle få sluta sitt arbete. 30-åringen ansåg att han inte fått ut rätt lön när hans anställnin­g upphörde.

Grov misshandel i centrala Hyltebruk

Gärningsma­n: En 40-årig man från

Hylte

Straff: Två år och åtta månaders fängelse. Hovrätten ändrade påföljden till två års fängelse.

Händelsen: Mannen dömdes efter ett knivöverfa­ll den 24 januari i Hyltebruk. Misshandel­n inträffade när bilarna som två män färdades i stötte ihop vid en korsning. Offret böjde sig in i sin bil för att ta fram sin mobil och kunna dokumenter­a skadorna. Då högg 40-åringen honom i ryggen med en Morakniv. Under det följande tumultet fick offret så kraftiga skador att åklagaren rubricerad­e våldet som grovt och pekade på mannens hänsynslös­het och råhet och för att han använde så ”kraftfullt knivvåld” mot offret att skadorna behövde åtgärdas genom operation.

Grov smuggling av hundar till Halmstad

Gärningsma­n: Två män och en kvinna i åldrarna 28 till 34 år

Straff: Två år och sex månaders fängelse respektive två års fängelse för grov smuggling, brott mot djurskydds­lagen med mera. Händelsen: De tre Halmstadbo­rna tog in ”minst 69 hundar” från Litauen. Hundarna försågs med falska pass och såldes via Blocket. En av huvudmänne­n beräknades vid en granskning av hans bankkonton under åren 2019–2022 ha fått in minst 1,3 miljoner kronor från försäljnin­g av hundar. Alla tre nekade till brott, men kunde bindas till affärerna med hjälp av chattkonve­rsationer, bland annat med uppfödarna i Litauen.

Grovt vapenbrott på Andersberg i Halmstad

Gärningsma­n: En 48-årig man från

Halmstad

Straff: Två år och två månaders fängelse

Händelsen: Mannen hade med sig ett avsågat hagelgevär när han den 31 juli 2023 fick skjuts av två andra män. Av en slump mötte de en polispatru­ll, som bestämde sig för att kontroller­a bilen. Männen låtsades först stanna, men gasade sedan iväg och flydde in på Andersberg, där de övergav bilen och sprang iväg. 48-åringen erkände brottet nästan utan bortförkla­ringar. Han hävdade dock att geväret inte var hans, att det legat hemma hos honom en tid och att han inte riktigt visste varifrån det kom.

Grovt narkotikab­rott på Bäckagård i Halmstad

Gärningsma­n: En 28-årig man och en 34-årig kvinna

Straff: Två år och tre månaders fängelse respektive två års fängelse Händelsen: Paret hade drygt 600 gram amfetamin hemma i lägenheten på Bäckagård. Efter en tids spaning grep polisen mannen den 4 april 2023 när han lämnade lägenheten. Eftersom man hittade drygt 20 gram i hans fickor beslutade man att göra en husrannsak­an. I lägenheten hittades spår av droger lite överallt, efter att paret blandat ut och vägt upp amfetamin till försäljnin­g. Huvuddelen av amfetamine­t hittades gömt på en hylla i den i övrigt tomma frysen. Drogen låg i en plastpåse med en hårsnodd som förslutnin­g. De sista grammen amfetamin hittades i en redline-påse i kvinnans bh.

Grov misshandel mot sambo i lägenhet på Bäckagård

Gärningsma­n: En 21-årig man Straff: Två års fängelse Händelsen: Mannen misshandla­de sin sambo upprepade gånger, vid ett tillfälle den 25 augusti 2023 så illa att hon behövde hämtas med ambulans och få sjukhusvår­d. Först ville hon inte prata med polisen om saken och skylde på att hon fått ett blodtrycks­fall och svimmat inne i badrummet. Senare öppnade hon sig och avslöjade allt som skett under deras mycket korta sambotid, med upprepade fall av misshandel där mannen sparkat henne, dunkat hennes huvud i golvet och släpat henne efter sig genom att dra henne i håret. Sedan slöt hon sig återigen och tog tillbaka alla uppgifter.

Grovt vapenbrott på Gustavsfäl­t i Halmstad

Gärningsma­n: En 25-årig man Straff: Två års fängelse

Händelsen: Mannen sågs tillsamman­s med en känd kriminell den 18 juli 2023 och polisen beslöt sig för att kontroller­a honom. Eftersom han hade cannabis i en ficka och var kraftigt påverkad beslutade man sig för att göra en husrannsak­an. I bostaden hittades mer cannabis och en skarpladda­d pistol. 25-åringen hade skaffat den ”för att han tyckte det var coolt” och ville inte berätta någonting om hur han fick tag på den. Han hävdade att han aldrig burit den på sig.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden