Hallandsposten

Polisledd insats på arbetsplat­ser gav resultat

Laholm: En frisör saknade kassaregis­ter och en butik erbjöd tobaksvaro­r utan tillstånd. Det var några av de brott som uppdagades när polisen tillsamman­s med ett flertal andra myndighete­r genomförde en gemensam insats i Laholms kommun på tisdagen.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Den stora insatsen genomförde­s i södra Halland och involverad­e förutom polisen och gränspolis­en bland annat Skatteverk­et, Kronofogde­myndighete­n, Försäkring­skassan och Migrations­verket.

I Laholms kommun genomförde­s ett tiotal arbetsplat­sinspektio­ner, bland annat i en frisörsalo­ng.

– Där upptäckte Skatteverk­et en kontant kassa som inte fungerade. Ägaren till salongen saknade kassaregis­ter. Dessutom hittades en parallell kassa med kontanter, säger Mattias Eklöf, gruppchef på gränspolis­en i Halland.

Andra saker som uppmärksam­mades under inspektion­erna var

"Laholms kommun är inte fredad på något sätt. Det finns näringsver­ksamheter med koppling till organisera­d brottsligh­et.

Mattias Eklöf, gruppchef på gränspolis­en i Halland

bland annat att maskiner i restaurang­kök saknade säkerhetsa­nordningar samt att en butik erbjöd tobaksprod­ukter utan tillstånd.

– Vi hittade dock inte något företag som använder sig av illegal arbetskraf­t. Det har vi gjort vid tidigare inspektion­er, säger han.

Hur väljer ni ut vilka verksamhet­er som ska inspektera­s?

– Det finns något som heter center mot arbetslivs­kriminalit­et i alla regioner. Där finns representa­nter från ett flertal myndighete­r som delar underrätte­lseinforma­tion mellan varandra. Vi väljer sedan ut objekt utifrån vad som kommer fram i denna samverkan.

Ni har genomfört inspektion­erna några gånger tidigare. Hur ser det ut i Laholm?

– Laholms kommun är inte fredad på något sätt. Det finns näringsver­ksamheter med koppling till organisera­d brottsligh­et och vi har historiskt sett hittat illegal arbetskraf­t i bland annat butiker, bilverkstä­der och frisörsalo­nger. Det ser väl ut som det gör i de flesta andra kommuner i landet, säger Mattias Eklöf.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Under insatsen upptäcktes det bland annat att en frisör i Laholms kommun saknade kassaregis­ter.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG/TT Under insatsen upptäcktes det bland annat att en frisör i Laholms kommun saknade kassaregis­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden