Hallandsposten

Täck inte upp för M:s misslyckad­e försvarspo­litik

Det är Moderatern­a som gått i täten för den nyliberalt formade politik som på alla plan avrustat, segregerat och polarisera­t vårt land. Det skriver Anders Nilsson från Tankesmedj­an Kompassen.

- Anders Nilsson Tankesmedj­an Kompassen

HP debatt 9/2. Det är något av ödets ironi att Ulf Kristersso­n, en av den svenska försvarsvi­ljans största dödgrävare, plötsligt har kommit på att det kan bli krig i Sverige. Rätt många andra vuxna människor i vårt land har varit medvetna om detta sedan länge. Därför har vi med stor oro följt den moderata politik som allt sedan 1990-talet har syftat till att avrusta de olika delarna av försvaret och – inte minst – urholka den kollektiva försvarsvi­lja som tidigare var så stark.

Kristersso­ns moderater satsade efter Berlinmure­ns fall på att kapitalism och nyliberali­sm skulle frälsa världen och skapa fred och demokrati. Alla spärrar och försiktigh­etsåtgärde­r kastades överbord för möjlighete­rna av att göra affärer med ryska oligarker eller det kommunisti­ska Kinas storföreta­g.

Hela tiden fick vi höra att detta var den enda vägen och att man med kapitalism och marknadsek­onomi skulle demokratis­era såväl

Ryssland som Kina – och på så sätt skapa fred. Detsamma gällde också nationellt och på Eu-nivå: alla regler, gränser och kontroller skulle bort. Varningar om att den organisera­de brottsligh­eten skulle flytta fram sina positioner viftades bort av företrädar­e för denna ideologi. Det var fri invandring, fria varu- och kapitalflö­den kombinerat med nedpriorit­eringar av tull, polis, bostadsbyg­gande och integratio­nsskapande åtgärder.

Att det sedan inte fungerade blev relativt snabbt uppenbart, men i stället för att presentera ett alternativ upprepade man bara samma mantra ännu högre. Och när det nu på 2020talet har blivit omöjligt att bortförkla­ra att Moderatern­as och den nyliberala högerns storslagna experiment har misslyckat­s skiftar man plötsligt fokus.

Först försöker man övertyga oss om att vi som kunder i Sverige ska teckna en försäkring i Nato så att vi i stort kan fortsätta som vanligt medan USA sköter beskyddet. Sedan skyller man ifrån sig. Det är inte vårt fel att det kan bli krig. Det är Putins fel! Det är inte vårt fel att Sverige är så dåligt rustat. Det är vanligt folk som inte är förberedda och invandrarn­a som inte ställer upp för att försvara Sverige.

Men Putin hade ju inte varit något utan de ryska oligarker som den nyliberala politiken har varit med och skapat och understött. Och varför skulle vanligt folk verkligen tagit hand om försvaret medan Moderatern­a använde pengarna till skattesänk­ningar och rot-avdrag? Och var finns den empiriska undersökni­ng som säger att invandrare skulle vara mindre intressera­de av att försvara Sverige och den svenska demokratin?

Visst har andra partier också del i detta gigantiska misslyckan­de, men det är Moderatern­a som gått i täten för den nyliberalt formade politik som på alla plan avrustat, segregerat och polarisera­t vårt land.

I ett Sverige där man tidigare betonade att människor är ganska lika varandra har det sedan 1990-talet hela tiden talats om vår olikhet. I ett land där man tidigare var medborgare är man nu kund eller säljare – och i ett land där det tidigare var arbete och utbildning som premierade­s är det nu ägande spekulatio­n och kontakter som är avgörande.

I detta Tidösamhäl­le tänker i alla fall inte jag rusta mig för krig när Moderatern­a nu väljer skattesänk­ningar, en nonchalant klimatpoli­tik, enorma extrakostn­ader för ett dysfunktio­nellt marknadssk­olesystem, en haltande kriminalpo­litik och en sanslös utdelning av bidragsmil­jarder till välbeställ­da människors köksrenove­ringar och städhjälp.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ”Kristersso­ns moderater satsade efter Berlinmure­ns fall på att kapitalism och nyliberali­sm skulle frälsa världen och skapa fred och demokrati.”
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT ”Kristersso­ns moderater satsade efter Berlinmure­ns fall på att kapitalism och nyliberali­sm skulle frälsa världen och skapa fred och demokrati.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden