Hallandsposten

Opposition­en kan fördröja nya lagen i ett år

Opposition­en är kritisk till regeringen­s nya visitation­szoner. Sannolikt finns en möjlighet att fördröja lagen i ett år – men varken S, C eller MP har bestämt sig än.

- Anja Haglund TT

– Vi har inte tagit ställning till det. Det enda vi kan konstatera är att det här är en rättighets­grundade lagstiftni­ng som berör vår grundlag, säger Ardalan Shekarabi, rättspolit­isk talesperso­n för S.

Regeringen skickar nu lagförslag­et om visitation­szoner till lagrådet för granskning.

Redan den 20 februari är det tänkt att propositio­nen ska läggas på riksdagens bord, enligt den tidsplan regeringen presentera­de i januari.

Då kan det finnas en möjlighet för opposition­en att tillfällig­t stoppa lagen.

Minst tio ledamöter kan yrka på att ett lagförslag som berör individers fri- och rättighete­r ska vila i tolv månader innan det träder i kraft.

Det krävs 5/6-delar av riksdagen för att rösta emot vila. Om regeringen och SD inte får ihop det tillsamman­s med andra partier går vilandeför­slaget till konstituti­onsutskott­et, som avgör om vila är giltigt.

S kommer att bestämma sig medan lagförslag­et nu bereds, enligt Shekarabi.

Centerpart­iet ”stänger inga dörrar” men vill avvakta lagrådets yttrande.

– Vilandeför­klaringen är ett av riksdagens absolut skarpaste verktyg och måste nyttjas med varsamhet, säger Malin Björk (C).

Inte heller Miljöparti­et kan i dag säga om man kommer att yrka på vila.

Socialdemo­kraterna anser inte att visitation­szonerna kommer att göra någon stor skillnad. I stället vill man att polisen ska ha möjlighet till förebyggan­de visitation­er i gängmiljöe­r överallt.

Är S förslag mer långtgåend­e än regeringen­s?

– Det är mer en generell regeländri­ng som innebär att man i hela landet får tydligare och bättre visitation­smöjlighet­er, där vi kombinerar detta med en dokumentat­ionsskyldi­ghet med rätt till kvitto, säger Shekarabi.

S saknar stöd för sitt förslag – varken MP eller C ställer sig bakom.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Ardalan Shekarabi, rättspolit­isk talesperso­n för S.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Ardalan Shekarabi, rättspolit­isk talesperso­n för S.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden