Hallandsposten

Fisk: Fin torsk med hollandais­e

-

Recept: Maria Zihammou

Det kan knappast bli godare än med en av de mest klassiska såserna som finns till torskrygge­n. Den krämiga och smörstinna såsen med äggulor och citron blir bäst om man lagar den strax innan den ska serveras.

Torskrygg med hollandais­esås

4 portioner

4 bitar torsk av ryggbiten, à ca 150–200 g

1 l vatten

2 msk salt

500 g delikatess­potatis 1 purjolök

1 broccoli

Hollandais­esås:

300 g smör

3 äggulor

2 msk citronsaft

1 msk vatten

Salt och vitpeppar

Till servering:

Grovhackad dill och ärtskott

Gör så här:

1.Lägg fiskbitarn­a i en bunke. Blanda vatten och salt, häll blandninge­n över fisken och låt den rimma i minst 30 minuter i kylen, eller över natten.

2. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den mjuknat. Snitta purjolöken på längden och skölj ren med iskallt vatten. Skär i grova bitar. Dela broccolin i mindre buketter på längden. Lägg purjolök och broccoli i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Koka i ungefär fem minuter tills purjolöken och broccolin mjuknat men fortfarand­e har en rå kärna kvar. Häll av kokspadet.

3. Ta upp fisken och torka den med hushållspa­pper. Smörj en ugnsfast form med smör. Lägg fisken i formen och ugnsbaka på 125 grader i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills den har en innertempe­ratur på cirka 45 grader.

4. Smält smöret till såsen i en kastrull på låg värme tills det delat sig i två skikt med det klara smöret överst och det vita i botten. Häll över det klara smöret i en kanna. Vispa samman äggulor med citronsaft och vatten i en kastrull på låg värme. Här är det viktigt att äggkrämen och det skirade smöret håller ganska så jämn temperatur. Dra kastrullen från värmen och tillsätt det skirade smöret under vispning, i en tunn stråle. Vispa tills såsen tjocknat, smaka av med salt och peppar. Om såsen är för tjock tillsätt ytterligar­e någon matsked vatten eller citron om du vill ha mer syra. 5. Servera fisken med kokta grönsaker och hollandais­esås, toppa med dill och ärtskott.

 ?? BILD: STEFAN EDETOFT ??
BILD: STEFAN EDETOFT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden