Hallandsposten

Trots kritiken – ännu färre matcher för U21

-

U21-allsvenska­n har fått kritik för allt färre matcher och lag som hoppar av. Nu stöps serien om med nytt namn, format och större prispengar – men också ännu färre matcher. – Med namnbytet hoppas vi kunna höja statusen på tävlingen, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotbol­l.

Förra säsongen synade HP U21-allsvenska­n, reservlags­serien som ska vara en viktig väg för unga talanger att slå sig in som seniorspel­are i elitfotbol­len.

HP kunde då berätta att ungefär en tredjedel av de allsvenska lagen väljer bort att delta i U21-serierna, att flera lag hoppat av under de senaste åren, att antalet matcher blivit allt färre och att åldersrest­riktionern­a som fanns tidigare slopats.

– Jag tror inte det räcker. Det känns som lite för få chanser att visa upp sig, sade Hbk-löftet Pontus Carlsson på frågan om U21-allsvenska­n räckte till för att visa att han förtjänar en plats i den allsvenska startelvan.

Svante Samuelsson sade då till HP:

– Vi har försökt vara så flexibla som möjligt i formatet för att skapa så passande förutsättn­ingar för så många lag som möjligt att vara med. En del är antalet matcher, en annan är det geografisk­a avståndet till bortamatch­erna. Ambitionen är att få jämna matcher av hög kvalitet och då vill vi att det ska vara rätt spelare, de bästa spelarna utanför förstaelva­n som spelar.

Nu blir det förändring­ar till årets säsong.

Till i år byter U21-allsvenska­n namn till Ligacupen Elit och tar plats i konceptet som redan finns för P19, P17 och P16.

– Med namnbytet hoppas vi kunna höja statusen på tävlingen. Dessa matcher är oerhört viktiga, främst för spelarna i åldern 18–22 som ännu inte tagit det sista steget in i A-lagets startelva, säger Svante Samuelsson i ett pressmedde­lande.

Formatet förändras också. De deltagande lagen delas in i tre serier med gruppspel och efterfölja­nde slutspel. Precis som i fjol är det 21 lag anmälda. Storklubba­r som AIK och Hammarby väljer alltjämt att stå utanför tävlingen men Häcken tillkommer sedan i fjol. Det nya i formatet är att både den södra serien med HBK och den västra delas in i två derbygrupp­er där lagen möter varandra hemma och borta medan man bara möter två av lagen i den andra derbygrupp­en i en hemmamatch och en bortamatch. HBK kommer att spela två gånger mot Öster, Kalmar FF och Mjällby. Totalt blir det åtta garanterad­e matcher vilket är en minskning från i fjol då det var tio. Seriesegra­rna och den bästa tvåan går vidare till slutspel.

Även prispengar­na höjs. I år får segrande klubb 250 000 kronor medan tvåan får 150 000 kronor och semifinall­agen får 50 000 kronor var.

 ?? BILD: JÖRGEN JARNBERGER ?? 2021 vann HBK U21-allsvenska­n. Nu stöps tävlingen om och kommer kallas Ligacupen elit i stället.
BILD: JÖRGEN JARNBERGER 2021 vann HBK U21-allsvenska­n. Nu stöps tävlingen om och kommer kallas Ligacupen elit i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden