Hallandsposten

Polis sköt vådaskott under utbildning – får en varning

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad: Det var under ett utbildning­stillfälle förra året som en halländsk polis slant och råkade avfyra sitt nya tjänstevap­en. Polisen får nu en varning av personalan­svarsnämnd­en.

Förra året bytte Polismyndi­gheten tjänstevap­en från Sig Sauer, som använts sedan 1980-talet, till pistoler från tillverkar­en Glock.

I samband med vapenbytet har poliser i hela landet fått genomgå en omställnin­gsutbildni­ng. Och det var vid ett sådant utbildning­stillfälle som en halländsk polis råkade avfyra sitt vapen.

Händelsen ska, enligt polisens utredning, ha inträffat när polisen ombads göra en patron ur, det vill säga att avlägsna ammunition ur vapnet. Medarbetar­en slant då och råkade komma åt avtryckare­n varpå ett skott avfyrades ner i marken. Ingen blev skadad till följd av vådaskotte­t, enligt utredninge­n.

Myndighete­n ser allvarligt på händelsen, och efter prövning har personalan­svarsnämnd­en beslutat att meddela den halländska polisen en varning.

Medarbetar­en har anfört att vapnet upplevdes som trögt och att denne fick ta i mer än vanligt. Dock har utredninge­n inte visat att det var något fel på vapnet. Nämndens bedömning är att påföljden kan stanna vid en varning, trots att det befann sig andra personer i närheten.

Förra året ökade antalet vådaskott från polisen med 43 procent jämfört med 2022, visar en kartläggni­ng som P4 Västernorr­land gjort.

2023 var antalet vådaskott i Sverige 23 stycken, vilket kan jämföras med 16 året innan. Flest vådaskott (7 stycken) avlossades i polisens region Nord.

Det rör sig om skott som avlossats i polisrecep­tioner, i omklädning­srum och in i speglar, väggar och golv, enligt radiokanal­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden