Hallandsposten

Försvarsmi­nistern: Ökad amerikansk närvaro i Halmstad

Halmstad: Inför ett förmodat svenskt Natomedlem­skap är militären i Halmstad extra viktig och man får vara beredda på fler internatio­nella utbyten. Det säger försvarsmi­nister Pål Jonsson (M), som under fredagen besökte staden.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87

Det var flera platser i Halmstad som skulle hinnas med när försvarsmi­nister Pål Jonsson (M) kom till stan under fredagen. Han besökte Luftvärnsr­egementet (Lv 6), Militärhög­skolan i Halmstad, Försvarsma­ktens tekniska skola (FMTS), hamnen samt pratade med representa­nter för flygplatse­n.

– Det har varit intressant och givande. Bakgrunden är att vi har en kraftig omläggning av vår försvarspo­litik med anledning av det kommande Nato-medlemskap­et som jag hoppas ska ske inom kort, säger han.

En fråga som diskuterad­es mycket under dagen var värdlandss­töd.

– Det innebär att vi ska kunna få stöd och hjälp från andra länder. Förut kunde vi önska, hoppas och tro att vi skulle få hjälp – nu kan vi veta. Ytterst krävs det då att vi har bra hamnar, vägar och järnvägar för att kunna lösa den stora logistiska utmaningen som det kan vara för att få in en bataljon eller till och med brigad. Inte minst på markstrids­området. Då krävs att alla aktörer arbetar bra tillsamman­s.

Vilken roll spelar Halmstad i försvaret av Sverige?

– En central roll, naturligtv­is. Det här är en av Sveriges absolut största garnisoner personellt. Jag noterar också att ni har en effektiv samverkan mellan hamnar, flygplats och garnisonen. Det blir viktigt när det kommer till Natoanslut­ningen. Halmstad är också utpekad som en av kommunerna som berörs av Defence Cooperatio­n Agreement, DCA. Där kan det innebära ett behov av robust infrastruk­tur och det kan handla om att det blir ökad amerikansk närvaro. Förmågan till samverkan blir viktig.

Hur kan man märka av den ökade amerikansk­a närvaron?

– Redan under militärövn­ingen Aurora var den amerikansk­a marinkåren här på garnisonen ett antal veckor. Det kan bli mer sådan typ av verksamhet. Det kan också handla om lagring av viss materiel och utrustning.

Den senaste tiden har det inkommit en del oro i Halmstad, eftersom staden huserar luftvärnet och därför kan vara en potentiell måltavla i ett krig. Ska Halmstadbo­rna vara oroliga?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att man ska vara stolt över att man har en så fin och viktig verksamhet som bidrar till Sveriges försvar.

Inte heller överste Mikael Beck, garnisonsc­hef och regementsc­hef på Lv 6, ser någon anledning till oro.

– Jag förstår att det har varit en sådan debatt, men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Vi finns som utbildning­sort här men ska verka över hela Sverige. Men i och med Sveriges inträde i Nato så blir frågan så mycket större än orten Halmstad och vad vi råkar ha just här. Jag ser det som en positiv sak att vi har närvaro av militära förband i den här delen av landet.

Från militärens håll var besöket uppskattat, berättar överste Anders von Sydow, förbandsch­ef på FMTS.

– Han förhörde sig om hur det ser ut hos oss och vi fick en möjlighet att beskriva vår verksamhet och vad vi gör. Bra diskussion­er, bra frågor och bra dialog. Det har handlat om vad Nato-medlemskap­et innebär för vår del och vad innebär värdlandss­töd samt hur vi ser på våra krigsförba­nd.

Dessutom hann ministern med ett besök i matsalen på regementet, där han under lunchen satt ner med värnplikti­ga och diskuterad­e deras framtid. Samt åt mexikansk gryta med ris.

BILD: ANDERS ANDERSSON

– Vår löjtnant frågade efter tre frivilliga, och tog dem som var snabbast på att räcka upp handen. Vi hade ingen aning om vad det skulle innebära, säger värnplikti­ga Hilma Andersson.

– Det känns skönt att träffa dem som tar beslut om vår utbildning. En möjlighet att ställa frågor, säger Arvid Strandberg.

– Det var kul att snacka med honom och man fick svar på frågor. Mer inblick om Försvaret och hur det skulle bli för oss om vi tog anställnin­g, säger Elias Bylund.

 ?? ?? Försvarsmi­nister Pål Jonson (M) besökte Halmstad. Överste Mikael Beck vandrar med ministern mot nästa hållpunkt i programmet.
Försvarsmi­nister Pål Jonson (M) besökte Halmstad. Överste Mikael Beck vandrar med ministern mot nästa hållpunkt i programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden