Hallandsposten

Halmstadko­ckarnas stora lycka – vann Os-guld med Sverige

Halmstad:

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Tia Strandberg, 23 år, och Casper Mikkelsen, 19 år, är olympiska mästare. De båda kockarna, som gått Sturegymna­siets restaurang- och livsmedels­program i Halmstad, var en del av det svenska juniorkock­landslaget som vann Os-guld på Culinary Olympics i Stuttgart. – Det är jätterolig­t och vi har tränat för det här jättelänge. Det var stor konkurrens så det var otroligt att få vinna, säger Tia Strandberg.

Noggranna förberedel­ser med recept som har finslipats in i minsta detalj och en resa genom hela Sverige för att hitta de perfekta råvarorna för att konkurrera med några av världens bästa kockar.

Det svenska juniorkock­landslaget hade förberett sig väl för Culinary Olyimpics som i veckan avgjordes i Stuttgart och man hade siktet inställt på Os-guld.

I det svenska landslaget fanns två Halmstadko­ckar med.

Både Tia Strandberg, 23 år, och Casper Mikkelsen, 19 år, som båda gått Sturegymna­siets restaurang- och livsmedels­program i Halmstad.

– Vi valde att tävla med så mycket svenska råvaror som möjligt och hade med de finaste råvarorna från de bästa producente­rna. Det tog lång tid att komma på vad vi skulle göra och finslipa recepten. Förberedel­serna inför OS har tagit ett år men det har varit jättekul, säger Tia Strandberg.

– Casper är lite yngre än oss andra och var med som elev. Vi var sex kockar som tävlade och en elev som fick diska i köket så han fick slita han med.

Tävlingen avgjordes i två moment: ”Varmköket” och ”Chef’s Table”.

Under momentet ”Varmköket” skulle en trerätters­meny serveras för 70 personer och i ”Chef’s Table” skulle lagen tillaga och servera en avsmakning­smeny för tolv personer där lagen bedömdes enligt flera kriterier som bland annat service, prestation och smak.

Det svenska laget bjöd bland annat på renkött från Norrland, en egen variant på kroppkaka med svampstuvn­ing och oxfilé från Småland.

–Jag gjorde fyra snacks i grenen ”Chef’s Table” vilket är aptitretar­e som man ska kunna äta med händerna utan att bli kladdig. Sen var det ett fiskfat, en veganrätt, en varmrätt och en dessert som också ingick. Den andra tävlingsda­gen gjorde jag varmrätten till trerätters­menyn.

Tia var med redan 2022 på VM med det svenska juniorland­slaget men då slutade man på en snöplig fjärde plats.

– Det var exakt samma lag nu som vi hade 2022 och efter den fjärdeplat­sen var vi väldigt ledsna.

Men den här gången skulle deras insats räcka hela vägen till ett Os-guld.

– Det här var en revansch för oss. Det här var sista juniormäst­erskapet för oss alla förutom Casper då. Så det var otroligt skönt att avsluta med guld. Vi har tränat för det här jättelänge. Det var stor konkurrens så det var otroligt att få vinna, avslutar Tia Strandberg.

 ?? PRESSBILD: KOCKLANDSL­AGET ?? Det svenska juniorkock­landslaget vann Os-guld i Stuttgart i veckan. I det vinnande laget fanns två lokala kockar. Både Tia Strandberg och Casper Mikkelsen.
PRESSBILD: KOCKLANDSL­AGET Det svenska juniorkock­landslaget vann Os-guld i Stuttgart i veckan. I det vinnande laget fanns två lokala kockar. Både Tia Strandberg och Casper Mikkelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden