Hallandsposten

Andersson utgår från att El-haj avgår

Socialdemo­kraternas riksdagsle­damot Jamal El-haj uppmanas av partiet att lämna sitt uppdrag efter Expressens avslöjande att han försökt påverka ett asylärende. Partiledar­en Magdalena Andersson ”utgår från att uppmaninge­n hörsammas”.

- Erik Widmark Elin Nordlund Peter Wallberg TT

Niklas Karlsson (S), ordförande i Skånedistr­iktet som El-haj tillhör, säger att partiet har uppmanat Jamal El-haj att lämna sin plats, och att beslutet fattades under ett möte med distriktet­s verkställa­nde utskott under fredagen.

– Vi har efter diskussion i vårt möte gjort en samlad bedömning att det inte längre föreligger något förtroende och det som krävs för att han ska sitta kvar som riksdagsle­damot och företräda S i Skåne, säger Karlsson på en presskonfe­rens.

Karlsson säger vidare att Jamal El-hajs ”agerande har skadat Socialdemo­kraterna då han vid flera tillfällen har satt sina egna intressen före partiets”.

– Ända sedan den palestinsk­a konferense­n som Jamal deltog på trots partiets direkta avrådan så har det varit en löpande process där flera saker har framkommit, säger Karlsson.

Karlsson hänvisar frågor om vad Jamal El-haj har svarat på partiets uppmaning med att ”den frågan får du ställa till honom”.

Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson säger i en skriftlig kommentar:

”Jag har fullt förtroende för Skånes partidistr­ikts beslut och utgår från att uppmaninge­n hörsammas”, säger Andersson.

I maj i fjol tvingades El-haj ta en paus från flera riksdagsup­pdrag efter medverkan på en palestinsk konferens i Malmö. Partiledni­ngen hade avrått från medverkan sedan det framkommit uppgifter om talare med koppling till terrorstäm­plade Hamas.

På fredagen avslöjade Expressen att El-haj har försökt påverka ett asylärende om en egyptisk imam som under 2015 ska ha föreläst i en extremistk­opplad moské i Skåne tillsamman­s med två salafistpr­edikanter. En av dem ska senare ha pekats ut som ett hot mot Sveriges säkerhet.

I ett mejl till tidningen skriver Jamal El-haj att ”det var fel av mig att agera så” och att han hade ”gjort annorlunda” i dag.

”Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra informatio­n som jag trodde var relevant och samhällsny­ttigt. Den lämnade jag vid ett tillfälle. Jag inser nu att handläggar­en kunde ha uppfattat samtalet som ett sätt att påverka”.

Tidöpartie­rna har återkomman­de kritiserat Socialdemo­kraterna för att inte hålla rent i partiet med hänvisning till El-hajs agerande.

TT söker Jamal El-haj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden