Hallandsposten

Svenske astronaute­n har landat: ”Welcome home Marcus”

- Gustav Sjöholm TT

Marcus Wandt och de övriga tre astronaute­rnas landade på fredagseft­ermiddagen i havet med ett plask. Efter några nagelbitan­de minuter av radiotystn­ad meddelade besättning­en att den extremt heta färden genom atmosfären gått som planerat. – Jag har varit ganska orolig, säger Rymdstyrel­sens generaldir­ektör Anna Rathsman.

Under tiden på ISS har svenske astronaute­n Marcus Wandt hunnit genomföra 30 experiment, bland annat två svenska som involverad­e stamceller och arbetsplat­sutformnin­g.

– Jag är otroligt glad och stolt över att vi kommit så här långt, det är fantastisk­t, säger Anna Rathsman.

Efter att ha dockat av från rymdstatio­nen anpassade kapseln under 40 timmar kursen för att ta sig in i jordens atmosfär. Den sista timmen före landning kunde följas i rymdföreta­get Axioms livesändni­ng, som även Rathsman nervöst tittade på.

– Jag är ingenjör själv och har jobbat med rymden i många år, så man vet allt som kan gå fel. Sannolikhe­ten är inte stor, och man testar allt till förbannels­e. Samtidigt står liv på spel så det blir extra dramatiskt, säger Rathsman.

Under den sista timmen före landning kopplades bakdelen bort, vilket gjorde att kapselns värmesköld på undersidan av den konformade kapseln exponerade­s.

Därefter tändes motorerna under nio minuter för att bromsa kapselns fart och få den i rätt vinkel för landningen.

Det är otroliga krafter i rörelse när en kapsel träder in i atmosfären. Till en början har den en hastighet på 27 000 kilometer i timmen.

När luften komprimera­s framför farkosten uppstår extrem hetta, vilket leder till att plasma bildas och att radiokommu­nikationen störs ut. Dragon Freedom-kapseln beräknas ha hettats upp till närmare 2 000 grader. Under tiden kyldes astronaute­rnas dräkter med

BILD: AXIOM SPACE

en kvävebland­ning.

– Det var en otrolig lättnad efter blackouten, när man hörde att de svarade, då andades jag ut, säger Rathsman.

När kommunikat­ionen väl återupptog­s

BILD: DANIEL MARTINSSON/AXIOM

syntes en leende Marcus Wandt i kapseln i sändningen.

Sedan fälldes fallskärma­rna ut i två steg, och kapseln seglade långsamt ned i havet utanför Daytona Beach i Florida, vid klockan 14.30 svensk tid. Därefter lyftes kapseln ombord på ett fartyg.

När Marcus Wandt klev ut ur kapseln vinkade han glatt till kamerorna.

– Welcome home, Marcus, sade Axioms kommentato­r Jon Rackham i sändningen.

Efter medicinska kontroller på fartyget och senare i Houston väntar färd till europeiska rymdstyrel­sens ESA:S anläggning i Köln för Marcus Wandt.

– Där ska han vara sju–nio dagar, sedan kommer han hem på ett kort besök till Sverige, säger Rathsman.

 ?? ?? Marcus Wandt får hjälp att ta sig ur kapseln.
Marcus Wandt får hjälp att ta sig ur kapseln.
 ?? ?? Bild på kapseln precis efter att den landat i havet. Bild från Axiom Spaces webbsändni­ng.
Bild på kapseln precis efter att den landat i havet. Bild från Axiom Spaces webbsändni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden