Hallandsposten

Jan Höglund: Det är Putin i repris – det är alltid någon annans fel

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Är det en show eller seriös diskussion? Det undrade den ryske presidente­n. Kanske ville han slå an en lättsam ton inför sin amerikansk­e gäst. Men över två timmar i Putins sällskap gav en inblick i tankevärld­en hos mannen som startade kriget mot Ukraina – och lägger all skuld på väst.

Tucker Carlson är omstridd. En högerradik­al propagandi­st som fick sparken som ankare från Fox News och megafon åt Donald Trump. Han beskyller kolleger i etablerade medier för att inte ge en sann bild av kriget i Ukraina och för att inte låta president Vladimir Putin komma till tals. Men det gjorde han på bästa sändningst­id i USA när Putin välkomnade honom till Kreml och en intervju via Carlsons webbkanal. Det blev relativt få skarpa frågor och långa och ibland undanglida­nde, men förväntade, svar.

Putin undvek att bli avbruten genom att föreläsa om Rysslands historia som en bakgrund till att Ukraina är, påstår han, ”en artificiel­l stat”. Tucker Carlson satt med ett spänt och rynkat uttryck i ansiktet och bröt till slut in med att fråga: Vad är vi?

1300-talet, svarade Putin och fortsatte.

En stund senare återkom Carlson: Jag är inte säker på varför det här är relevant för det som hände för två år sedan?

Då var Putin framme på 1600-talet.

När Carlson efter tretton minuter på nytt höjde rösten och frågade varför inte Putin reagerade på västs alla påstådda oförrätter mot Ryssland redan för över tjugo år sedan när han tillträdde som president, svarade Putin: Jag återkommer till det …

Han kände sig sviken av västländer­na som, hävdade han, intygade att Nato inte skulle expandera efter kalla kriget. Han frågade USA:S dåvarande president om även Ryssland skulle kunna gå med i försvarsal­liansen men ska ha fått ett nekande svar. Sedan gick utveckling­en inte Putins väg med bombningar­na av Serbien under Kosovokrig­et och att Nato-dörren öppnades 2008 för ett framtida Ukraina.

En statskupp i Kiev, stödd av USA och CIA, och ett militärt hot mot Krim och den rysktaland­e befolkning­en i östra Ukraina, var skälet till att han inledde ”specialope­rationen” 2014 för att krossa vad han kallar den neonazisti­ska regimen och stoppa Nato.

Putin var beredd att stå vid Minsk-avtalet om Ukraina, uppbackat av Tyskland och Frankrike, och sade att hans fullskalig­a invasion av Ukraina med början 24 februari 2022 kan ta slut om några veckor – om väst slutar skicka militär hjälp till Kiev.

Däremot gav han inget besked om villkoren för en eventuell fred, om han är beredd att återlämna ockuperad mark. Han fick inte några frågor om sina känslor inför allt mänskligt lidande och all förstörels­e som hans krig vållar bland ryssar och ukrainare. Om han kan sova på nätterna. Målen för invasionen av Ukraina, ”avnazifier­ing” har ännu inte uppnåtts, medgav Putin och förklarade:

– Det innebär att alla typer av nynazistis­ka rörelser förbjuds. Vi måste göra oss av med de människor som upprätthål­ler detta koncept och stöder denna praxis och försöker bevara den, sade han.

På frågan vem som sprängde Nord Stream-ledningarn­a i Östersjön svarade Putin att CIA hade inget alibi. Utan bevis hävdade han att bara USA skulle ha förmågan och intresset av att spränga rörledning­en. Det är Putin i repris: det är alltid någon annans fel.

Nästa månad blir Putin omvald som president. Hans siste utmanare förbjöds i veckan att ställa upp. I november kan Donald Trump bli omvald. Putin minns inte när han senast talade med USA:S president, men hade en ”personlig relation” med Donald Trump och även George Bush, sade han. Trump som sagt att det aldrig hade blivit ett krig om han suttit kvar och att han kan avsluta det på 24 timmar.

Tucker Carlson är Trumps förtrogne, och har gjort minst sagt kritiska uttalanden om Ukrainas president Zelenskyj. Hans ställnings­tagande påverkar en bred publik i ett starkt polarisera­t USA där falska nyheter uppfattas som sanna och ifrågasätt­ande som konspirati­oner.

Inför presidentv­alet leder Trump allt större i opinionen mot en försvagad Biden och har i praktiken redan gjort comeback i politiken. Trots åtal och rättsproce­sser och avgöranden i Högsta domstolen har han sitt parti i ett järngrepp och bidrar till att kongressen inte kan enas om nytt stöd på 60 miljarder dollar till ett Ukraina där överbefälh­avaren fick träda åt sidan samtidigt som Carlsons intervju med Putin sändes på plattforme­n X, staden Avdijivka utkämpar sin kanske sista strid mot en rysk övermakt och den ukrainska bristen på ammunition är stor och på sikt katastrofa­l längs fronterna.

Det framgick inte heller av Tucker Carlsons ”sanningsin­tervju” med Putin inför miljonpubl­ik.

 ?? BILD: GAVRIIL GRIGOROV ?? ”Det blev relativt få skarpa frågor och långa och ibland undanglida­nde, men förväntade, svar”, skriver GP:S Jan Höglund.
BILD: GAVRIIL GRIGOROV ”Det blev relativt få skarpa frågor och långa och ibland undanglida­nde, men förväntade, svar”, skriver GP:S Jan Höglund.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden