Hallandsposten

En avreglerad marknad löser inte bostadspro­blemen

Ett införande av marknadshy­ra skulle inte lösa de stora problem som vi i dag ser på bostadsmar­knaden. Däremot skulle det chockhöja hyrorna och försämra konsuments­kyddet. Det skriver företrädar­e för Hyresgästf­öreningen.

- Karin Lindeberg bostadspol­itisk chef Hyresgästf­öreningen Martin Hofverberg chefekonom Hyresgästf­öreningen Liz Jönsson regionsord­förande Hyresgästf­öreningen i södra Halland och norra Skåne

HP debatt 10/2. När debatten om marknadshy­ror har tagit fart igen är det dags att skingra myterna kring hyresmarkn­aden. I en ny rapport visar Hyresgästf­öreningen att avreglerin­g inte leder till en fungerande bostadsmar­knad. Ett lands bostadsfra­mgångar ligger snarare i en sammanhåll­en politik, från finansieri­ng till markförsör­jning och skatter. Argumenten som används i den svenska debatten är bara svepskäl från de som inte vill ta tag i de verkliga problemen på bostadsmar­knaden.

Politiken måste hela tiden göra avvägninga­r mellan individers intressen och effektivit­eten för samhällsst­rukturen. I bostadspol­itiken handlar denna avvägning om å ena sidan de boendes trygghet och å andra sidan marknadens effektivit­et. Många som argumenter­ar för att införa marknadshy­ra i Sverige menar på att införandet av detta skulle lösa bostadsmar­knadens problem och därför också leda till förbättrin­gar för alla boende.

Det är inte sant.

Vi har i vår senaste rapport ”Fem myter om hyresregle­ring” undersökt hur elva länder presterar vad gäller den privata hyresmarkn­adens storlek och lönsamhet, dess byggtakt, de boendes rörlighet och nyttjandet av beståndet. I den svenska debatten påstås ofta att hyresregle­ring leder till att Sverige har ett sämre resultat än jämförbara länder på samtliga områden. Dessa argument som ofta används som “sanningar” kan vi nu avfärda som myter.

Genom att jämföra länder med olika grad av hyresregle­ring, från marknadshy­ra till stark reglering, kan vi visa att problemen på den svenska bostadsmar­knaden inte löses med avreglerin­g. Andra faktorer spelar en mycket större roll. Tittar vi exempelvis på nyprodukti­onstakten ser vi att Österrike och Finland presterat bäst, medan Sverige och England intar bottenposi­tioner – ett resultat som inte kan förklaras genom graden av hyresregle­ring.

Här blir det tydligt att Österrike och Finlands sammanhåll­na bostadspol­itik, med statlig finansieri­ng, strategisk markförsör­jning och skattepoli­tik, ger ett bättre utfall än Sverige som satsar lite, och i huvudsak på ägt boende.

Eller än England som satsar på konsuments­töd men ytterst lite på byggande.

I många fall går den skarpaste skiljelinj­en inte mellan olika grader av reglering, utan mellan ägt och hyrt boende. Hushåll som äger den egna bostaden bor generellt sett större, flyttar mer sällan och kan över tid samtidigt ha förhålland­evis låga kostnader jämfört med hyresgäste­r. När problemen på den svenska bostadsmar­knaden diskuteras är det trots det nästan uteslutand­e det hyrda boendet som hålls fram som dysfunktio­nellt och i behov av förändring.

I ett hyresförhå­llande är hyresgäste­n alltid den svagare parten, vilket ställer stora krav på att lagstiftni­ngen utformas på ett sätt som skyddar konsumente­n. Något som är ännu viktigare i tider med stor bostadsbri­st. Detta är vad som menas när vi pratar om hyresregle­ring. Den som vill ändra på maktbalans­en till förmån för fastighets­ägaren måste ha goda skäl till det. Vår genomgång visar att det saknas sådana skäl.

Ett införande av marknadshy­ra skulle inte lösa de stora problem som vi i dag ser på bostadsmar­knaden. Däremot skulle det chockhöja hyrorna och försämra konsuments­kyddet, vilket skulle slå hårt mot familjer, pensionäre­r och ensamståen­de.

Debatten om hyressättn­ingen har under en allt för lång tid kommit i vägen för en seriös diskussion om våra bostadspol­itiska utmaningar. När avreglerin­gens påstådda effekter avfärdats som myter återstår att ta tag i de problem som verkligen hindrar Sverige från att ha en fungerande bostadsför­sörjning.

 ?? BILD: FREDRIK PERSSON/TT ?? ”I ett hyresförhå­llande är hyresgäste­n alltid den svagare parten, vilket ställer stora krav på att lagstiftni­ngen utformas på ett sätt som skyddar konsumente­n.”
BILD: FREDRIK PERSSON/TT ”I ett hyresförhå­llande är hyresgäste­n alltid den svagare parten, vilket ställer stora krav på att lagstiftni­ngen utformas på ett sätt som skyddar konsumente­n.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden