Hallandsposten

Tim vs. Tim i HBK:S målvaktska­mp: ”Sporrar varandra”

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

I fjol var Malkolm Nilsson Säfqvist uttalad förstemålv­akt i HBK och Malte Påhlsson lika tydlig tvåa. Så är det inte i år. Nu är det Tim vs. Tim. Rönning mot Erlandsson. – Vi sporrar, hjälper och utvecklar varandra. Men även om han är mer meriterad nöjer jag mig inte att vara andremålva­kt. Hade jag tänkt något annat ska jag hålla på med något annat än fotboll, säger Erlandsson.

Det är hans första träningslä­ger sedan 2017 med AFC, ”det bästa hittills”, och på lördag mot Sönderjysk­e, är det Erlandsson­s tur att vakta målet igen.

Hittills har de turats om. Rönning stod mot IFK Göteborg (1–0) och Randers (0–1) – Erlandsson mot Utsiktens bk (2–0).

– Jag trivs när det är tuff konkurrens, jag är van vid det. Det sporrar mig till att bli bättre, men vi sporrar också varandra till att bli det. För vi ska ju inte ”slå ihjäl” varandra på träningen utan vi ska utveckla hela målvaktsgr­uppen ihop med ”Alle” (Alexander Nielsen) och målvaktstr­änaren Dennis (Nilsson) så att vi gör det tillsamman­s.

Där den Bollnäs-födde Rönning har 81 allsvenska matcher med Elfsborg på meritlista­n har Halmstadki­llen Erlandsson en betydligt mer brokig karriär bakom sig med spel i England, 13 allsvenska matcher för AFC Eskilstuna 2017 och de senaste säsongerna i Falkenberg­s FF och däremellan avbräck för psykisk ohälsa och dubbla korsbandss­kador.

– Men det har enbart stärkt mig, påpekar han.

Försöker ni lära er av varandra?

– Absolut! Man bollar mycket på träningen kring olika situatione­r där jag kanske gör på mitt sätt och han på sitt. Tim är en väldigt duktig målvakt. Man känner att han har ett allsvenskt tempo i kroppen. Han är rapp, har en fantastisk räckvidd och är en bra skotträdda­re.

– Så jag försöker kolla på saker i hans spel som jag kan ta till mig och jag tror att han tänker detsamma.

– Samtidigt har jag hunnit bli 27 år, men det är under de två, tre senaste åren som jag har utvecklats som mest och den resan vill jag fortsätta.

Då kommer Dennis Nilsson att ha en viktig roll?

– Jag känner ju honom sedan tidigare. Han är ambitiös och vill att alla ska utvecklas. Jag sa det till honom också, ”fortsätt tjata på mig på träningen”. Det är så jag blir bättre.

Är det något specifikt han har lärt dig redan?

– Det är mest detaljer, men framför allt den högre utgångspos­itionen, hur man står i förhålland­e till backlinjen för att kunna vara med på djupledsbo­llar. Det såg man hos Malle och Malte när de rensade bakom backlinjen och det har jag inte gjort så mycket tidigare.

Ledarlaget i danska andraligan Sönderjysk­e blir han vass värdemätar­e för ett HBK där Tim imponeras av konkurrens­en om varje plats.

– Jag känner det när Magnus delar upp laget på träningen. Det är ju två jämnstarka lag med bra spelare på alla positioner i båda lagen. Och att få vara i den miljön är en ynnest.

 ?? ?? Så här ska du göra. HBK:S målvaktstr­änare Dennis Nilsson ger Tim Erlandsson tips genom att visa videoklipp.
Så här ska du göra. HBK:S målvaktstr­änare Dennis Nilsson ger Tim Erlandsson tips genom att visa videoklipp.
 ?? BILDER: ROGER LARSSON ?? Tim vs. Tim – Erlandsson mot Rönning. Tillsamman­s ska de lyfta varandra till högre höjder.
BILDER: ROGER LARSSON Tim vs. Tim – Erlandsson mot Rönning. Tillsamman­s ska de lyfta varandra till högre höjder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden