Hallandsposten

Snöstängda fotbollspl­aner upprör i Halmstad: ”Jättemånga drabbas”

De senaste dagarnas snöfall slår mot fotbollens försäsong. Halmstads kommun har stängt fem av sex konstgräsp­laner inför helgen. Det drabbar bland annat IS Halmia, som skulle ha spelat dubbla hemmamatch­er.

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

"Det är jättemånga matcher som drabbas och efter vad jag har förstått så är det för att det förmodas komma mer snö.

Jimmy Karlsson tränare, Halmia

Halmias damer skulle ha mött division 1-kollegan Helsingbor­gs IF i årets första träningsma­tch på Halmstad arena på lördagen. Halmias nye tränare Jimmy Karlsson uppskattar inte kommunens beslut att inte skotta planerna.

– De gör säkert vad de kan, men jag tycker att det är för djäkligt. Det är jättemånga matcher som drabbas och efter vad jag har förstått så är det för att det förmodas komma mer snö. I min värld så borde man skotta planerna och hoppas att det inte kommer mer snö. För kommer det ingen snö i helgen så har de gjort bort sig – då har planerna varit fulla med snö helt i onödan, tycker han.

Halmiadame­rna hoppas i stället kunna vända matchen så att den spelas i Helsingbor­g. Halmias herrar – som skulle ha spelat hemma mot Stafsinge på lördagen – lyckades däremot inte hitta någon alternativ lösning utan blir utan match.

Jonas Eidergård, enhetschef för kust och idrott på Halmstads kommun, förklarar att konstgräsp­lanerna skottas återhållsa­mt för att inte slita på dem. Tumregeln är tre dagar. Undantag görs bara för Halmstads

BK:S herrlag, som har prioritet som elitlag.

– För varje skottning vi gör på en plan så blir det jättemycke­t slitage i och med att granulatet försvinner. Så i Söndrum har vi problem med att sanden börjar komma fram och det är inte bra, för då viker sig strået. Sedan börjar det ligga ned och då sliter man jättehårt på planen. Och det går inte att fylla på granulat så länge det inte är helt torrt, säger Jonas Eidergård.

Den enda konstgräsp­lan som kommunen håller öppen är på Skedalahed­s IP.

– Skedala skottade vi för att det var så djäkla mycket snö, så vi hade svårt att inte hantera det. Men den är bara öppen så länge det inte snöar, och det kommer att snöa här i

helgen. Vi har ingen bemanning på helgerna förutom när HBK har match, påpekar Jonas Eidergård.

När HP besöker Kärlekens IP är konstgräsp­lanen helt täckt av snö – förutom en liten skottad yta som lyser grön mellan två mål vid ena straffområ­det.

– Det är inte vi som har gjort det. Det är inte bra alls om föreningar­na börjar skotta, för då börjar de bygga vallar där det inte ska vara vallar och sedan fryser de vallarna, säger Jonas Eidergård.

Samtidigt hoppas han att alla konstgräsp­laner snart ska vara öppna igen:

– Det ska börja regna i nästa vecka och då löser det av sig självt.

 ?? BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? Halmstads kommun har stängt fem av sex konstgräsp­laner inför helgen på grund av snön. Kärlekens IP är en av dem – även om någon har skottat upp en liten yta vid ena straffområ­det.
BILD: CARL FREDRIK JOHANSSON Halmstads kommun har stängt fem av sex konstgräsp­laner inför helgen på grund av snön. Kärlekens IP är en av dem – även om någon har skottat upp en liten yta vid ena straffområ­det.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden