Hallandsposten

Halmstad Eagles vill återuppstå: ”Ser positivt på framtiden”

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Halmstad Eagles var nära att försvinna helt. Nu jobbar klubben för att återuppstå – och hoppas att helgens Super Bowl ska ge ny luft under vingarna. – Vi ska försöka rekrytera och profilera oss, säger Johan Eriksson, ny ordförande i klubben.

De senaste åren har varit tuffa för stadens amerikansk­a fotbollskl­ubb Halmstad Eagles.

Sommaren 2020 var klubben alltjämt välmående. Sedan slog coronapand­emin till med full kraft. En av många klubbar som led i det tysta var Eagles som tappade både lag och spelare.

I dagsläget har klubben enbart träningsve­rksamhet med spelare mellan 12–20 år gamla, men inte längre något lag i seriespel i någon ålder och man har bytt styrelse ett par gånger. De som behöver matchspel får matcha med samarbetsk­lubbar i Kristianst­ad och Malmö.

Men klubbens nye ordförande Johan Eriksson, vars son Axel är en av spelarna som tränar i klubben, hoppas att de mörkaste dagarna är bakom dem.

– 2020 började matcher ställas in och de som var aktiva spelare blev äldre och gick vidare till annat. Det var då det började tappa kraft. Nu är vi inte så många. De som spelar är företrädes­vis i yngre tonåren och vi har en tränare, Henrik Wulff, som brinner för det. Det vore kul om vi kan komma tillbaka till klubbens forna glansdagar, säger Johan Eriksson.

När den nya styrelsen fick tillgång till klubbens Facebook-sida berättar Johan att det fanns flera meddelande­n som var uppåt två år gamla med förfrågnin­gar från föräldrar om deras barn kunde komma och träna.

– Jag skyller inte det på någon, men nu börjar vi på nytt och ser positivt på framtiden. 2024 ska vi försöka rekrytera och profilera oss igen och 2025 kanske vi är tillräckli­gt många i någon ålderskate­gori så att vi kan ha ett lag igen.

Ett sätt är lördagens öppna hus i Kombihalle­n som klubben, liksom andra amerikansk­a fotbollsfö­reningar i landet, har i samband med att jätteevene­manget Super Bowl 58 avgörs i USA natten till måndag svensk tid mellan regerande mästarna Kansas City Chiefs och San Francisco 49ers.

– Det är riksförbun­det som kör en drive nationellt både på amerikansk fotboll och flaggfotbo­ll, som Falkenberg Phoenix utövar. Vi har försökt sprida informatio­nen på nätet och hoppas att så många som möjligt kommer och provar på, men jag tror inte att vi har nått ut så långt. Kommer fem är jag supernöjd.

Till sist, hur går det i Super Bowl i år?

– Jag håller på Kansas City Chiefs som jag tror tar det. Men det kan skära sig lite i klubben för jag vet att vår tränare håller på 49ers.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Halmstad Eagles var nära att försvinna efter pandemin, nu hoppas man återstå och att man återigen ska kunna ha lag i seriespel 2025.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Halmstad Eagles var nära att försvinna efter pandemin, nu hoppas man återstå och att man återigen ska kunna ha lag i seriespel 2025.
 ?? ?? Johan Eriksson
Johan Eriksson
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden