Hallandsposten

Cyberattac­ker allt större utmaning för Saab

Försvarsko­ncernen Saab skruvar nu upp försäljnin­gsmålen. Bolaget kommer under året behöva anställa flera tusen nya medarbetar­e, enligt vd:n Micael Johansson. Bland bolagets utmaningar – ett ständigt hot om cyberattac­ker och företagssp­ionage.

- Tobias Österberg TT

I anslutning till Ukrainakri­get och framförall­t en generell upprustnin­g runtom i världen har Saab rusat på Stockholms­börsen och vuxit sig allt större.

I anslutning till bolagets bokslut meddelar man också en kursändrin­g för 2023–2027 där man höjer tillväxtmå­len radikalt.

– Många länder har gått igenom en reflektion om vad som behövs för att skydda sina samhällen och befolkning. Det här har skruvats upp år för år och det är en helt annan bild hur mycket pengar som kommer satsas i försvarsre­laterade sammanhang, säger Micael Johansson till TT.

De förändrade tillväxtmå­len innebär också förändring­ar när det gäller personalst­yrka. I år anställde bolaget 2 500 nya medarbetar­e efter att haft över 100 000 ansökninga­r. Micael Johansson kan dock inte ge några exakta tal för hur det kommer se ut de närmaste åren.

– Jag skulle vilja säga att vi kommer att behöva anställa ett par tusen personer det här året, det är nog vår målbild. Sedan exakt hur den här kurvan ser ut beror på hur snabbt vi kan förändra våra processer. Vi ska också jobba för att kunna arbeta på ett lite annorlunda sätt, bli mera automatise­rade så det är en kombinatio­n av olika saker.

Att bolaget numera hamnat i en helt annan position innebär också andra utmaningar än bara tillväxt och rekryterin­g. Försvarsko­ncernen är en tydlig måltavla för olika former av cyberattac­ker från aktörer utomlands.

– Vi har många många attacker varje dag som vi lyckligtvi­s kan hantera. Sedan har det växt enormt över åren och vi måste ligga före så att vi kan skydda oss. Det är en supervikti­g fråga men jag kan av naturliga skäl inte gå in på detaljer. Ni ser alltså en tydlig ökning?

Försvarsko­ncernen Saab rapportera­r i samband bokslutet om hotet om cyberattac­ker och företagssp­ionage.

ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER

– Det är ingen tvekan om det. Att vi har konflikter i världen gör att det finns den typen av intressen för att störa oss men också att vi blivit mera relevanta och fler vill veta hur vi gör.

Vad är det mest av, rent företagssp­ionage eller hackeratta­cker för att till exempel avkräva lösesummor?

– Det vill jag helst inte kommentera men det är både och kan jag säga.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden