Hallandsposten

Studie visar: Par som har en gemensam ekonomi är lyckligare

- Linus Ahlgren linus.ahlgren@gp.se

Enskilda bankkonton eller gemensamma pengar med din partner? Nu visar en studie att par med gemensam ekonomi är lyckligare, något som som Wall Street Journal skrivit om. – Jag brukar alltid förespråka en kombinatio­n av en gemensam och en separat ekonomi, säger privatekon­omen Ingela Gabrielsso­n.

Den ekonomiska biten i en parrelatio­n är inte alltid en enkel fråga. Likväl behöver man på något sätt förhålla sig till den.

Ingela Gabrielsso­n är oberoende privatekon­om med ett förflutet på Nordea i många år. Hon har tidigare gjort undersökni­ngar på ämnet och menar att ämnet ekonomi kan vara känsligt.

– Ekonomi kan vara en stor källa till problem, konflikter och bekymmer och då är det viktigt att man är överens, säger hon.

Att ha separata eller gemensamma bankkonton är en vanlig fråga när det kommer till pengar och relationer.

Nu visar en studie att gemensam ekonomi kan ha flera fördelar, vilket Wall Street Journal skrivit om.

Studien genomförde­s med hjälp av 230 par, antingen nygifta eller nyförlovad­e, som inlednings­vis hade separata bankkonton, där de egna inkomstern­a kom in. Därefter delades de in i tre grupper: den första fick behålla sina separata konton, den andra ombads föra över pengar till gemensamma konton medan den tredje fick göra som de själva ville.

Sedan fick paren i studien svara på frågor om lycka i förhålland­e till relationen och partnern, hur många konflikter de hade och hur väl de interagera­de med varandra under en tvåårsperi­od.

Resultaten visade att paren med gemensamma konton upplevde sina relationer som bättre än gruppen med separata konton.

Den uppskattad­e relationsk­valiteten

"Ekonomi kan vara en stor källa till problem, konflikter och bekymmer och då är det viktigt att man är överens

Ingela Gabrielsso­n Privatekon­om

för gruppen med gemensamma konton steg över tvåårsperi­oden med sex procent samtidigt som relationsk­valiteten för grupp 2 och 3 sjönk med åtta respektive 13 procent.

Forskarna kom även fram till att par med gemensamma konton tenderade att vara mer nöjda med sina partners syn på ekonomi och att konflikter baserade på ekonomiska frågor var ovanligare.

– Det är troligt att personer med gemensamma bankkonton var tvungna att vara mer transparen­ta om hur de spenderade pengar och att det fick dem att känna sig mer ekonomiskt samordnade och att det förbättrad­e kvaliteten på relationen, säger en av forskarna bakom studien, Jenny Olson, till Wall Street Journal.

Ingela Gabrielsso­n menar att det är särskilt viktigt att gemensamt komma överens om hur man ska göra med pengarna i en relation. Hon ser gärna att man enas om ett system som båda är nöjda med.

– Jag brukar alltid förespråka en kombinatio­n av en gemensam och en separat ekonomi. För att man ska ha någon form av självständ­ighet eller beslutande­rätt behövs också egna pengar i en relation.

Efter ett tag kan det vara bra att följa upp vad man har kommit överens om eftersom saker och ting kan bli annorlunda över tid påpekar Ingela Gabrielsso­n.

– Man kan ha olika dyra hobbyer. Det som kan verka enkelt från början när man sitter ihop kan med tiden förändras. Man utvecklar olika vanor och får olika stora inkomster som gör att den första överenskom­melsen kanske inte fungerar så bra, säger hon.

Och fortsätter:

– Jag tror att det är bra att man tittar lite då och då att det funkar. Att det blir en rättvis fördelning helt enkelt. Så att det inte bara är en som har sparande medan den andra inte har råd, för då är det något som är fel i fördelning­en tycker jag.

 ?? BILD: MOSTPHOTOS ?? Ekonomiska frågor är en viktig del i förhålland­en. Nu visar en studie att gemensamma bankkonton kan förbättra relationer.
BILD: MOSTPHOTOS Ekonomiska frågor är en viktig del i förhålland­en. Nu visar en studie att gemensamma bankkonton kan förbättra relationer.
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden