Hallandsposten

Vi tippar Melodifest­ivalens andra deltävling

Vårt melloteam Jan Andersson och Johan Lindqvist tippar Melodifest­ivalens andra deltävling i Göteborg. Liamoo och Maria Sur är bäst på scen och har de starkaste låtarna. Där bakom lurar Fröken Snusk och folkpoppan­de Engmans kapell.

-

Maria Sur ”When I'm gone”

Ukrainska Maria Sur har etablerat sig som artist i Sverige och inte minst i Melodifest­ivalen. Låten är ett mäktigt om än aningen kyligt anthem. Efter repetition­erna finns det frågetecke­n kring om Maria Sur är tillräckli­gt röststark för att matcha musiken. Hon är ingen Loreen även om det är i den riktningen man siktar med bidraget. Men med en finkalibre­rad lasershow i bakfickan kommer man långt och det här är trots allt en av deltävling­ens två bästa låtar.

(TILL FINAL)

C-joe ”Ahumma”

Musik ska byggas utav glädje. Var det inte så? C-joe och hans dansare studsar in i tävlingen till ett lyckligt och extremt lättläst afrobeat. Det är onekligen en stämningsh­öjare och det kan säkert belönas av publiken som kompensati­on för de mer sammanbitn­a Liamoo, Maria Sur och faktiskt också, på sitt sätt, Fröken Snusk. Det är inte omöjligt att C-joe sladdar vidare. Det som talat emot är en trådtunn låt men verser som faller till scengolvet som sorgsen, förbrukad konfetti.

(UTSLAGEN)

Engmans Kapell ”Norrland”

Det påstås ligga ett massivt Engmans kapell-bälte mellan Gnarp (1 179 tappra schlagersj­älar) och rastplatse­n Tönnebro i Hälsinglan­d. Uppenbart alltså att sextetten behöver ett stort tillskott av hjärtröste­r för att ta sig vidare från Scandinavi­um. Men om bara landets alla P4-lyssnare mobilisera­r ihop med avdankade Traste Lindénsfan­s och Perssons pack-patrioter kan den här tunna fiolsoppan med festivalen­s fånigaste refräng krångla sig till kvalet.

(TILL KVALET)

Liamoo ”Dragon”

Det är rena rama Rammstein-infernot på scenen när Liamoo eldar på under sitt nummer. Alldeles allena står han där mellan de uppskjutan­de flammorna, riskerar sina välformade ögonbryn och ska samtidigt hantera en liten eld som brinner i handen på honom. Göteborgar­en gör det väldigt bra. Bidraget är kvällens bästa, mest ”riktiga” och ambitiösa låt och därmed är fallhöjden också lite större än för övriga inblandade. Vi är rätt säkra på att han, om än lite svedd och svettig, landar på fötterna i Friends arena.

(TILL FINAL)

Dear Sara ”The silence after you”

Låten är nedslipad till aerodynami­sk perfektion vilket har sin charm. I det här illustra sällskapet får både den och Sara mycket svårt att sticka ut. Hon är oprövad som artist och under repetition­erna har det märkts att Sara inte är redo för sammanhang­et. ”Jag är toknervös och rädd jag ska sjunga falskt, kräkas på scen, svimma eller något annat”, har hon sagt till hemmablade­t Norrländsk­a socialdemo­kraten. Det hoppas vi hon slipper. Men tävlingen tar slut här för Sara Nutti.

(UTSLAGEN)

Fröken Snusk ”Unga & fria”

Frågan måste ställas: vad blir kvar av artisten och fenomenet Fröken Snusk om man tar bort snusket? Det är en anpassad och (nästan) barntillåt­en version av tävlingens mest omtalade artist som tävlar i Scandinavi­um. Å andra sidan har hon massor av rekvisita som hon saknar på klubbspeln­ingarna runtom i landet. Det är fullt utvecklad Kiviks marknad-galenskap på scen. Låten skulle kunna vara en Samir & Viktor-dänga men Fröken Snusk bidrar såklart med sin skabrösa backstory. Vad tycker tittarna? Snart vet vi. Men det är svårtippat.

(TILL KVALET)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden