Hallandsposten

Laddhybrid eller elbil – hur ska man tänka?

En uppsjö av olika drivmedel – som i olika kombinatio­ner skapar ännu flera biltyper. Bilmarknad­en kan kännas minst sagt förvirrand­e. Här reder vi ut vilken sorts bil som passar dig.

- Robert Lagerström TT

Antalet biltyper är onekligen många: elbil, laddhybrid, elhybrid, mildhybrid, fordonsgas, etanol, diesel, bensin och bränslecel­lsbil. Så vilken ska man välja?

Något som kan underlätta är att alla faktiskt inte har en given plats på vägarna, enligt Carl-erik Stjernvall, teknisk rådgivare för organisati­onen M Sverige.

– Om jag skulle välja bort en av biltyperna blir det mildhybrid­en. Den har en förbrännin­gsmotor och en liten elmotor men är ganska meningslös. Den kostar ofta mer än en vanlig bil, men ger inga klimatmäss­iga fördelar, säger han.

Hos en mildhybrid stöttar eldriften den vanliga bensinmoto­rn, vid exempelvis omkörninga­r. Men den klarar inte att framföra fordonet på egen hand. Inte heller laddas batteriet på vanligt vis, utan via bilens inbromsnin­gar.

För de allra flesta finns det fler fordonstyp­er som faller bort. En bränslecel­lsbil går till exempel på vätgas, men än så länge finns det bara sex tankställe­n i hela landet.

Målet är dock en utbyggnad. Flera bil- och mc-tillverkar­e är positiva till vätgas och måhända har den framtiden för sig. Det verkade för övrigt även etanol, E85, ha. För 15 år sedan var nästan var fjärde såld bil förberedd för etanoldrif­t, men i dag har drivmedlet hamnat på efterkälke­n.

– Det säljs få nya etanolbila­r. Men de är fortfarand­e väldigt vanliga och i Sverige finns det cirka 170 000 stycken i trafik. Nästan alla bilar som är tio, tolv år gamla kan köras på etanol, säger Stjernvall.

Ett annat drivmedel som har bromsat in är fordonsgas­en. Den består av naturgas och biogas, som i huvudsak innehåller metan.

– Kort sagt eldar man upp en gas som annars hade spätt på växthuseff­ekten. Biogas kapar nästan allt utsläpp. Men efterfråga­n är liten och det finns bara drygt 40 000 biogasbila­r och 200 publika tankstatio­ner i Sverige. Fast klimatnytt­an finns där.

Varför satsas det då inte mer på vissa drivmedel? Det korta svaret är att det beror på vilka politiska strömninga­r som gäller för tillfället. När klimatbonu­sen, en rabatt vid köp av miljöanpas­sade fordon, slopades för drygt ett år sedan minskade intresset.

– Det är knappt några privatpers­oner som köper elbilar längre. Sedan bonusen togs bort har kalkylen blivit rejält mycket sämre. Det tillsamman­s med det allmänna ränte

läget har gett minskad köpkraft, konstatera­r Stjernvall.

Det har bidragit till stora prissänkni­ngar på nya elbilar. Enligt Dagens industri säljs många modeller med rabatter på upp till 100 000 kronor.

En renodlad elbil saknar förbrännin­gsmotor, men har en eller två elmotorer. Den har kortare räckvidd än bilar med fossila bränslen, men passar för de flestas dagliga körning. Än så länge har dock mängden laddplatse­rna svårt att hänga med och elbilsföra­re kan uppleva en räckviddså­ngest – att batteriet ska bli tomt innan de har nått slutmålet.

Detta slipper de som kör en elhybridbi­l, ett syskon till mildhybrid­en. Förutom förbrännin­gsmotor har den en något starkare elmotor och ett större batteri.

– Elmotorn klarar låga farter själv, som stadstrafi­k, men vid högre hastighete­r tar förbrännin­gsmotorn över. Men inte heller här kan batteriet laddas externt. I elhybrider har tillverkar­na delat upp batterikap­aciteten på flera bilar, i stället för att använda ett riktigt kraftfullt batteri i en enda. Det kan vara mer klimatsmar­t, säger Stjernvall.

En annan medlem i familjen är laddhybrid­en, även kallad plug-in. Liksom sina släktingar drivs den av både förbrännin­gs- och elmotor, men är försedd med ett batteri som kan laddas via kabel, exempelvis hemma, på jobbet eller vid en laddstatio­n.

– En plug-in kan gå tre till fem mil på enbart el. Fördelen är att den klarar den mesta vardagskör­ningen, de flesta förare pendlar inte längre än så. Bränsletan­ken kan dock vara mindre än i andra bilar vilket förkortar den totala räckvidden, säger Stjernvall.

– Både hybrider och renodlade elbilar har blivit vanliga. När det gäller priset på batterier och deras energitäth­et har vi kommit längre än vad man trodde för bara några år sedan. Men det krävs mycket effekt för att frakta ett tungt batteri.

Samtidigt har en del som bor i lägenhet svårt att ladda sin bil hemma. Det problemet är förstås inte detsamma för de som kör på bensin eller diesel. Och det är i den fossila bränslefam­iljen som bilarna med längst möjliga körsträcka mellan stoppen hittas.

– Ett dieselford­on kan komma riktigt långt. En stor dieselbil kan ta sig över 100 mil på en tank. Även bensinbila­r och laddhybrid­er ger lång körsträcka, samt vätgas om man enbart reser omkring i en region med tankningsm­öjligheter.

Men fossila bränslen ger också upphov till mest utsläpp.

– Det klimatmäss­igt sämsta valet är en renodlad bensinbil. Diesel är bättre, när den innehåller förnybart bränsle, men biogas och etanol ger betydligt mindre utsläpp. Allra renast är vätgas och el, säger Carl-erik Stjernvall.

– När man ska skaffa bil bör man utgå från sin vardag och inte från den enstaka långresan till fjällen. Annars köper man en för stor bil. Det är lite samma sak med en elbil, där det är lätt att satsa på en dyr modell med ett kraftfullt batteri.

” Det är knappt några privatpers­oner som köper elbilar längre. Sedan bonusen togs bort har kalkylen blivit rejält mycket sämre. Det tillsamman­s med det allmänna ränteläget har gett minskad köpkraft.

Carl-erik Stjernvall

Teknisk rådgivare M Sverige

 ?? ?? Elbilarna har sjunkit i pris och gjort det möjligt för fler att ställa om. Men modellerna och avväganden­a är många.
Elbilarna har sjunkit i pris och gjort det möjligt för fler att ställa om. Men modellerna och avväganden­a är många.
 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? En bil som går på vätgas kan för närvarande bara tankas på sex platser i landet, men ambitionen är att bygga ut laddningen mer.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL En bil som går på vätgas kan för närvarande bara tankas på sex platser i landet, men ambitionen är att bygga ut laddningen mer.
 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ??
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON
 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Utbyggnade­n av laddstolpa­r pågår, som här längs en gata i centrala Stockholm – men på många håll har den inte hängt med när intresset för att köra elbil har ökat.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Utbyggnade­n av laddstolpa­r pågår, som här längs en gata i centrala Stockholm – men på många håll har den inte hängt med när intresset för att köra elbil har ökat.
 ?? ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Räckviddså­ngest – att laddningen inte ska räcka hela vägen till ens destinatio­n – kan vara en faktor för den som överväger en renodlad elbil.
ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI Räckviddså­ngest – att laddningen inte ska räcka hela vägen till ens destinatio­n – kan vara en faktor för den som överväger en renodlad elbil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden