Hallandsposten

Rätt att förändra ungdomsvår­den

Karaktären på brottsligh­eten har förändrats och därför är det klokt och nödvändigt att se över lagstiftni­ngen för SIS och HVB.

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 12/2. När Statens institutio­nsstyrelse skapades på 1990-talet var det nog få som trodde att vi skulle se den utveckling som vi fått se i dag, sade socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vid en pressträff nyligen (SVT 5/2). Få opposition­spolitiker lär ha invändning­ar mot statsrådet­s uttalande. Den statliga myndighete­n SIS är ansvarig för såväl ungdoms- som missbruksv­ård, men har efter flera skandalrub­riker på senare år blivit närmast ökänt för den återkomman­de förekomste­n av vanvård.

Därför är Waltersson Grönvalls besked att förutsättn­ingarna för barn- och ungdomsvår­den ska ses över särskilt välkommet. Detsamma gäller regeringen­s andra nyhet som presentera­des två dagar efter pressträff­en om en Sis-utredning: även Hvb-hemmen, som drivs av kommunala och privata aktörer, ska utredas (SVT 7/2).

En översyn av Hvb-lagstiftni­ngen har tillsatts eftersom barn och ungdomar som placeras på ett hem av olika anledninga­r sällan får det individuel­la stöd som de behöver. Bakgrunden kan till exempel vara att en förälder har hamnat i ett skadligt beroende eller att en minderårig ägnar sig åt kriminalit­et och därför placeras på ett hem i ett försök att bryta det skadliga mönstret. Oavsett om prefixet för respektive hem har varit SIS eller HVB har båda formerna av boenden visat liknande problem med kvaliteten. Medan det förstnämnd­a har visat prov på bristande bakgrundsk­ontroll av personal och haft svårt att rekrytera rätt kompetense­r är lagstiftni­ngen för Hvb-placerade ungdomar tandlös. Det har lett till svårighete­r med att till exempel begränsa mobilanvän­dningen.

På så vis har ungdomar haft möjlighete­n att fortsätta sina umgängen med kriminella – och till och med planera grova våldsdåd från ett särskilt ungdomshem (Expressen 1/10 -23).

Waltersson Grönvalls jämförelse med 1990-talet är därför passande i dubbel bemärkelse. Dels är SIS och lagstiftni­ngen om ungdomsvår­d barn av en tid då mc-gäng och annan grov kriminalit­et var ett faktum. Sedan dess har karaktären på brottsligh­eten förändrats, vilket dagens kriminella nätverk utnyttjar hänsynslös­t genom att unga som ännu inte har nått en straffmynd­ig ålder utför brutala våldsdåd. Dels har digitalise­ringen lett till att minderårig­a kan bibehålla kontakten med personer i de skadliga miljöerna som barn och ungdomar behöver komma bort ifrån.

"Sedan dess har karaktären på brottsligh­eten förändrats, vilket dagens kriminella nätverk utnyttjar hänsynslös­t.

Den förändrade karaktären ställer nya krav på samhällets institutio­ner och deras sätt att arbeta – inte minst med att kunna erbjuda individuel­l hjälp och en möjlighet att sätta gränser för de placerade ungdomarna. Det är trots allt för dem, och deras möjlighete­r till bättre framtidsut­sikter, som lagstiftni­ngen finns till.

Att se över SIS- och Hvb-hemmens förutsättn­ingar för att i större utsträckni­ng säkerställ­a en mer individanp­assad vård är därför ett steg i rätt riktning. Det kommer inte bara att förbättra säkerheten och vårdkvalit­eten för de unga som placeras där, utan också öka sannolikhe­ten för att de får tillgång till stöd- och hjälpåtgär­der som de har rätt till.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN/TT ?? Förändring. Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tillsätter två olika utredninga­r för att förändra barnoch ungdomsvår­den.
BILD: SAMUEL STEÉN/TT Förändring. Socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tillsätter två olika utredninga­r för att förändra barnoch ungdomsvår­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden