Hallandsposten

Johanna Schreiber: Svenska skattepeng­ar göder judehatet

- Liberala Nyhetsbyrå­n Johanna Högström Schreiber johanna.schreiber@lnb.se Johanna Schreiber

Iden uppmärksam­made dokumentär­en Agenterna (SR 6/2) avslöjas att iranska staten haft utstuderad­e, välplanera­de och långtgåend­e planer att mörda svenska judar genom en terroratta­ck. Samma dag publiceras ett öppet brev från David Stavrou, Sverigekor­respondent för den israeliska, vänsterlib­erala tidningen Haaretz, i Svenska Dagbladet.

Brevet är ställt till Athena Farrokhzad, som under flera decennier varit aktiv i en våldsroman­tiserande del av Palestinar­örelsen. År 2019 skrev hon bland annat under ett upprop som uppmanade till en bojkott av svensk-israeliskt kulturutby­te.

Farrokhzad är för de flesta svenskar känd som poeten vars sommarprat 2014 fick hård kritik eftersom det uppfattade­s som våldsroman­tiserande och antidemokr­atiskt. Hon har i dag stort inflytande över det offentliga, litterära samtalet. Athena Farrokhzad har undervisat Sveriges framtida författare och kulturskri­benter vid en välansedd folkhögsko­la, och är sedan en tid curator för en av landets viktigaste litteratur­scener: Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm. Som projektans­tälld på Kulturhuse­t Stadsteate­rn avlönas Farrokhzad med svenska skattebeta­lares pengar, vilket bland annat skribenten Hynek Pallas påpekat i en artikel på Expressens kultursida (6/2).

Farrokhzad vägrar ställa upp på en intervju. I stället skickar hon ett sms till en reporter på SVD där hon indirekt anklagar både Stavrou och journalist­en för att vara rasister. Detta eftersom frågan inte också ställs till kollegan Ida Linde, som hon delar förordnand­et med. Men Ida Linde skrev inte under bojkott-uppropet från 2019, alltså är hennes ställnings­tagande i sammanhang­et irrelevant.

I samma sms till SVD svarar Farrokhzad också att alla är varmt välkomna att ta del av Kulturhuse­ts program. Igen: Hon skriver att alla är välkomna att ta del av programmet.

Grattis, alla judar. Ni är fortfarand­e välkomna att ta del av skattefina­nsierad kultur i det offentliga rummet.

Farrokhzad är uppvuxen i en av Göteborgs välbärgade förorter. I hennes kvarter bodde flera judiska familjer, däribland min egen. I hennes högstadies­kola var många elever judar. I vårt bostadsomr­åde syntes klottrade hakkors regelbunde­t. Farrokzhad tillbringa­de alltså sin barndom mitt bland den judiska minoritete­n, i en miljö där antisemiti­smen ofta var närvarande. Ändå vägrar hon konsekvent att ta avstånd från det växande judehatet.

Hon är inte den enda makthavare som göder antisemiti­smen samtidigt som hon lever på skattebeta­larnas pengar. Det finns gott om andra exempel: anställda på människorä­ttsorganis­ationer, poliser och kulturskap­are som belönas med stipendier ur statskassa­n.

"Det är också en tragedi. Åtminstone för svenska judar.

Att leka med tanken på att någon vars lön finansiera­s av svenska staten skulle hylla Netanyahus regering eller Israels bombningar av Gaza är absurd. Ingen normalt funtad människa tycker att situatione­n för människorn­a i Gaza är acceptabel. Det är en ogreppbar tragedi. Men alldeles för få vägrar samtidigt att ta in hur tragedin påverkar judar över hela världen. Hur den påverkar judar i Sverige. Trots att de vuxit upp i miljöer där judehatet är ständigt närvarande.

Det är också en tragedi. Åtminstone för svenska judar, vars skattepeng­ar går rakt ner i fickan på människor som göder det svenska judehatet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden