Hallandsposten

Därför dög inte inventerin­gen av fladdermös­s

Halmstad: Förra måndagen revs byggplaner­na för Folkparken upp – inventerin­gen av fladdermös­s höll inte måttet. Men vad fattades i inventerin­gen? Hur inventerar man fladdermös­s egentligen? Och vad är en dvärgpipis­trell?

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Detaljplan­en för Folkparken klubbades igenom hösten 2021, och har överklagat­s två gånger. I den senaste dusten dömde Mark- och miljööverd­omstolen att områdets fladdermös­s inte tagits i tillräckli­gt beaktande, och att en ny utredning måste göras.

Hoppet har nu väckts hos grannar och folkparksä­lskare om att parkens framtid ska ritas om och att kulturhuse­t ska bevaras. Det finns dock inget som pekar på det i nuläget.

– Även om man hittar fladdermös­s måste man också kunna konstatera att de fortplanta­r och förökar sig där, och inte bara har en tillfällig rastplats, för det kan kompensera­s på olika sätt i detaljplan­en, säger Kristian Eno, kommunekol­og.

I samband med överklagan­det framlade kommunen en inventerin­g av fladdermös­s, gjord sommaren 2022. Den genomförde­s på uppdrag av det privata bolag som äger kulturhuse­t, och fokuserar därför mer på själva byggnaden än på parken i övrigt.

– Inventerin­gen görs med en ultraljuds­detektor, en låda som spelar in nattetid ett par dygn, och sedan kan man identifier­a arterna utifrån hur de låter. När man har konstatera­t att det finns fladdermös­s får man gå vidare med att se om det finns några boplatser, som gamla ihåliga träd, byggnader eller jordkällar­e.

Enligt inventerin­gen från 2022 finns det inga spår av fladdermös­s i kulturhuse­t, utan det är snarare träden längs vattnet som är viktiga.

Träden ska bevaras enligt den nuvarande detaljplan­en, och kommunen anser därför att utredninge­n räcker för att konstatera att fladdermös­sen inte kommer att störas av de planerade rivningarn­a och byggnation­erna.

Mark- och miljööverd­omstolen tycker dock annorlunda och kräver en ny utredning, av alla delar av parken.

I inventerin­gen från 2022 identifier­ades fyra olika arter i parken: vattenflad­dermus, större brunfladde­rmus, nordfladde­rmus samt dvärgpipis­trell – Europas minsta fladdermus­art med en matchvikt på mindre än åtta gram.

Alla fyra är relativt vanliga, men har som alla svenska fladdermös­s skyddsstat­us.

– Fladdermös­s finns runt oss i de flesta miljöer, så länge det inte är för ljusförore­nat, särskilt där det finns gamla träd och närhet till vatten. De är inte så ovanliga som man tror, men de minskar, och därmed har deras skyddsvärd­e ökat, säger Kristian Eno.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden