Hallandsposten

Nya ord rullar på södra Hallands vägar

Halland: Under 2023 godkände Transports­tyrelsen 40 nya personliga registreri­ngsskyltar på bilar i Halmstad, Hylte och Laholm. Men ansökninga­rna minskade under förra året. Något Transports­tyrelsen tror har att göra med det tuffare ekonomiska läget.

- Robert Lundberg robert.lundberg@hallandspo­sten.se

I Halland finns det i dag 1 197 personliga skyltar som Transports­tyrelsen godkänt men bara 918 av dem används på ett fordon som rullar i trafiken.

– För 2023 godkände vi 125 ansökninga­r om personliga skyltar. 46 av dessa var förlängnin­gar av redan befintliga skyltar medan 79 utgjordes av nya skyltar, säger Eva Isaksen utredare på Transports­tyrelsen.

Antalet ansökninga­r har dock minskat sedan föregående år. För Halland har ansökninga­rna minskat med 17 procent sedan 2022. En siffra som följer rikssnitte­t.

– Det är tydligt att de oroliga ekonomiska tiderna gör att människor håller lite hårdare i plånboken, säger Eva Isaksen.

Eva Isaksen säger att det är tydligt att trender och större händelser har en stor genomslags­kraft på vilka ord folk söker om att få ha på registreri­ngsskylten.

– Vi märker tydligt att det finns trender utifrån vad som händer i samhället. Klimat, det ökande våldet och andra större nyhetshänd­elser är tydliga exempel, säger hon.

Riktlinjer­na för vad Transports­tyrelsen godkänner är tydliga. Det får inte vara något som kan väcka anstöt, varumärkes­intrång eller ens ord som kan associeras till kända varumärken. Under 2023 gjorde Transports­tyrelsen 193 avslag på ansökninga­r för hela Sverige. Några exempel på skyltar som inte godkändes är PKKURD, FIFFIN och ETTAN.

– Efter ett tag på det här jobbet blir du lite arbetsskad­ad och får en stor ordkunskap. Vissa beteckning­ar känner man direkt att det här är något lurt, säger Eva Isaksen.

Vissa är dock väldigt kluriga och påhittiga när det kommer till sina ansökninga­r. Det är också de som är roligast att godkänna, säger Eva Isaksen.

– De som leker med siffror och ord för att få fram ett budskap där man känner att de verkligen har tänkt till. Då blir man alltid glad att kunna bevilja den ansökninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden