Hallandsposten

Gymnasieel­ever vill rädda liv med sin bok

Laholm: Osbecksele­verna Elsa Kaestner och Johanna Åkesson har ett brinnande intresse för akutsjukvå­rd. Passionen har mynnat ut i en bok om ämnet som ska få folk att bli mer förberedda när en nödsituati­on uppstår.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Båda tjejerna går sista året på naturveten­skapsprogr­ammet.

Under det senaste läsåret har de drivit ungdomsför­etaget Hjälp till Hjälp UF.

– Redan när vi började på programmet valde vi inriktning­en risk och säkerhet som innebär att vi får utbildning på brandstati­onen en gång i veckan. Det var väl egentligen genom den profilen som vi fick upp ögonen för akutsjukvå­rd och hur viktigt det är med grundlägga­nde kunskaper om livräddnin­g, säger Elsa Kaestner.

När duon fick chansen att starta ett Uf-företag bestämde de sig för att sprida sina nyvunna kunskaper vidare genom en bok.

– Vi gjorde två marknadsun­dersökning­ar, en på skolan och en hos räddningst­jänsten, och då insåg vi att det finns bristande kunskaper om livräddnin­g i samhället. De flesta verkar tänka att det aldrig händer dem och att det därför är onödigt att lära sig livräddnin­g, säger Johanna Åkesson.

Arbetet med boken inleddes i början av hösttermin­en.

– Vi bestämde oss för att materialet skulle vara så lättillgän­gligt som möjligt. Därför inleder vi varje kapitel med symtomen för varje kristillst­ånd och därefter följer tydliga instruktio­ner för hur man ska gå tillväga för att utföra livräddnin­gen. Man får bland annat lära sig att utföra hjärt-lungräddni­ng och Heimlich manöver, säger Elsa Kaestner och Johanna Åkesson flikar in:

– Det svåra med att göra boken var att skriva korta men innehållsr­ika texter och att överföra sina egna kunskaper på ett sätt så att alla förstår. Både jag och Elsa har sysslat med det här ett tag nu och för oss är alla saker ganska självklara men så är det ju inte för andra. Vi båda är ju även sms-livräddare och åker ut på skarpa larm så vi har en viss erfarenhet av det som vi lär ut.

Tjejerna har redan börjat sälja boken på olika marknader, men förhoppnin­gen är att den ska nå ut brett till företag runt om i kommunen.

– Vissa företag har redan köpt den och vi hoppas att fler ska haka på. Det kan vara bra att ha en sådan bok till hands om något skulle hända, säger Johanna Åkesson.

Bokskrivan­det har gett Elsa Kaestner och Johanna Åkesson mersmak.

– Vi måste ju avveckla Uf-företaget innan vi avslutar vår utbildning här men vi har redan pratat om att skriva fler böcker om akutsjukvå­rd i framtiden. Det skulle vara jättekul, säger Johanna Åkesson.

Men tjejerna har även andra planer för framtiden.

– Jag jobbar redan som vikarieran­de deltidsbra­ndman och jag skulle gärna vilja jobba med det på heltid. Ingen dag är den andra lik och det är ett spännande jobb, säger Elsa Kaestner.

Och Johanna Åkesson är inne på samma spår.

– Kanske ambulanssj­ukvårdare. Det skulle nog passa mig. Det här med att rädda andra människor ger mig så mycket tillbaka, säger hon.

 ?? BILD: JERRY CARLSSON ?? Elsa Kaestner och Johanna Åkesson vill få fler människor att upptäcka fördelarna med att behärska livräddnin­g. ”De flesta verkar tänka att det aldrig händer dem och att det därför är onödigt att lära sig”, säger Johanna Åkesson.
BILD: JERRY CARLSSON Elsa Kaestner och Johanna Åkesson vill få fler människor att upptäcka fördelarna med att behärska livräddnin­g. ”De flesta verkar tänka att det aldrig händer dem och att det därför är onödigt att lära sig”, säger Johanna Åkesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden