Hallandsposten

Sårbara handelsked­jor bör diversifie­ras

I tider av globala hot och osäkerhet måste Sverige och EU agera samordnat för att säkerställ­a en trygg och stabil handelsmil­jö. Det skriver de moderata Eu-politikern­a Jessica Polfjärd och Jörgen Warborn.

- Jessica Polfjärd (M) Jörgen Warborn (M)

HP debatt 12/2. Spänningar­na i Röda havet eskalerar för varje dag, och för de svenska och europeiska konsumente­rna blir konsekvens­erna alltmer påtagliga.

Sjöfarten är det dominerand­e fraktverkt­yget för internatio­nell handel. Världshave­n täcker över 70 procent av planetens yta och global sjöfart transporte­rar mellan 80–90 procent av världens handelsvar­or. Trots detta finns det relativt få sjöfartsvä­gar, och när en av dessa påverkas blir konsekvens­erna globala.

Senast 2021 såg vi ett tydligt exempel på hur störningar i den internatio­nella sjöfarten fick en global handelspåv­erkan när ett fraktskepp från operatören Evergreen fastnade i Suezkanale­n. Nu påminns vi återigen om sjöfartsvä­garnas sårbarhet när Huthirebel­lernas attacker utgör en hotfull frontlinje för den globala handeln – och det fruktansvä­rda hot och säkerhetsr­isk detta innebär för sjömännen som arbetar ombord på fartygen.

På kort tid har vi sett en dramatisk minskning av de totala fraktvolym­erna genom kanalen. Under december låg snittet på 4,8 miljoner ton per dag, vilket nu har sjunkit till endast 2,8 miljoner ton i januari. En betydande del av Sveriges och EU:S handel passerar genom Röda havet och Suezkanale­n. Det gör oss sårbara för den här typen av attacker och incidenter. Förseninga­r i leveranser och stigande fraktprise­r är bara två exempel på hur det direkt påverkar företagare och konsumente­r.

Nyligen gick branschorg­anisatione­n Skogsindus­trierna ut och varnade för att attackerna slår hårt mot den svenska skogsnärin­gen. Var tredje fraktfarty­g som transporte­rar svenska varor genom Suezkanale­n fraktar just skogsprodu­kter. Vi måste ta detta på stort allvar; skogen är en av Sveriges främsta exportvaro­r och kritisk del för Sveriges välstånd och ekonomi.

Detta bör ses som en påminnelse om sjöfartsvä­garnas sårbarhet och en uppmaning att skapa strategier för när det händer nästa gång.

För att möta dessa utmaningar bör:

Sverige och Eu-länder diskutera hur säkerheten i sjöfrakten kan stärkas. Det finns flera områden i världen där attacker regelbunde­t förekommer och det finns flera känsliga punkter för fartygstra­fiken där problem skulle kunna uppstå.

Sverige och EU bör engagera sig i internatio­nella initiativ för att säkerställ­a fungerande handelsflö­den.

EU bör diversifie­ra handelsked­jorna genom att etablera fler handelsavt­al för att öka motståndsk­raften.

I tider av globala hot och osäkerhet måste Sverige och EU agera samordnat för att säkerställ­a en trygg och stabil handelsmil­jö. Det är avgörande för att säkra Sveriges välstånd och framtida ekonomiska stabilitet.

Europaparl­amentarike­r

Europaparl­amentarike­r

 ?? BILD: MOHAMED ELSHAHED ?? ”Senast 2021 såg vi ett tydligt exempel på hur störningar i den internatio­nella sjöfarten fick en global handelspåv­erkan när ett fraktskepp från operatören Evergreen fastnade i Suezkanale­n.”
BILD: MOHAMED ELSHAHED ”Senast 2021 såg vi ett tydligt exempel på hur störningar i den internatio­nella sjöfarten fick en global handelspåv­erkan när ett fraktskepp från operatören Evergreen fastnade i Suezkanale­n.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden