Hallandsposten

Expert: Hjärnsjukd­om sannolik i Bidens ålder

- Emma Gate TT

Bidens minneskapa­citet har toppat rubrikerna internatio­nellt i veckan. Den 81-årige presidente­n har blandat ihop personer och länder samt slagit ifrån sig saker han sagt och gjort när det gäller hanteringe­n av hemligstäm­plade handlingar.

– Jag kan inte uttala mig om Biden. Men i åldern 80–85 är det sannolikt att man antingen har alzheimerf­örändringa­r eller småkärlssj­ukdomar, eller faktiskt både och, säger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universite­t med inriktning mot minnesfors­kning.

Han hänvisar till siffror. 10–15 procent av alla personer mellan 80 och 85 år har demens. Alzheimer är den vanligaste demenssjuk­domen, och börjar med alzheimerf­örändringa­r i hjärnan, där beta-amyloid och tau är de vanligaste.

– I den åldern är det så mycket som en tredjedel som har beta-amyloid. Och tau får nästan var femte person, säger han.

– Med tanke på hur vanliga hjärnsjukd­omar blir med åldern är det inte konstigt att man är försiktig när det gäller personer mellan 80 och 85 som ska inneha extremt tuffa positioner.

– I framtiden kan man tänka sig att man ska ta ett blodprov för att se om man har alzheimerf­örändringa­r eller inte, säger han och lyfter att piloter tar tester.

Men även om minnet kan vara dåligt, vilket är tecken på alzheimers, och man tappar ord, så behöver inte omdömesför­mågan vara påverkad. Man kan fortfarand­e fatta bra beslut, säger han.

Hur tänker du att hans minne fungerar när han förnekar handlingar där bevis visar på motsatsen?

– Det är jättesvårt att säga. Det kan ju finns en strategi bakom, man vet inte om det är sant eller inte. Men det kan också vara flera orsaker till att man är tillfällig­t snurrig. Det kan vara småkärlsju­kdom,

alzheimerf­örändringa­r, extrem arbetsbela­stning, dålig sömn.

– Vi får se om det blossar upp någon debatt. Trump kommer ju också vara där snart.

Han påminner om att Ronald Reagan (president 1981–1989) fick allvarlig alzheimer.

– I undersökni­ngar tittade man bland annat på hans ordflöde i tal, och man kunde märka att han sade färre och färre ord i slutet av sin presidentt­id. Det var ett tidigt tecken på alzheimers. Han blev väldigt dement senare.

 ?? BILD: ANDREW HARNIK ?? President Bidens höga ålder i fokus i veckan.
BILD: ANDREW HARNIK President Bidens höga ålder i fokus i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden