Hallandsposten

Stubb blir Finlands näste president

Alexander Stubb blir Finlands president. Den tidigare statsminis­tern besegrar den gröne Pekka Haavisto, om än med liten marginal.

- Martin Mederyd Hårdh TT

Stubb vinner med 51,6 procent av rösterna, rapportera­r public service-bolaget Yle när alla röster har räknats vid 21-tiden på söndagen.

Han efterträde­r därmed sin oerhört populäre partikamra­t Sauli Niinistö, som har suttit på posten i tolv år.

– Jag känner mig lugn och ödmjuk, men också väldigt väldigt tacksam för att Finlands folk har röstat för att jag ska bli president, säger Stubb i en första kommentar till Yle i stadshuset i Helsingfor­s.

Pekka Haavisto, som förlorar i andra omgången för tredje gången, tackar för en god match.

– Det har varit ett nöje att utmana Alexander Stubb och hans lag i andra omgången. Jag anser att Finlands republik kommer att få en bra president. Alexander Stubb är en bra person för detta ämbete, säger han.

Valdeltaga­ndet låg på 70,7 procent, lägre än det under första valomgånge­n då deltagande­t låg på 75 procent, enligt Yle.

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n gratulerar Stubb till segern.

”Varma gratulatio­ner till Alexander Stubb. Finland är vår nära vän och partner. Jag ser fram emot vårt samarbete och att snart få träffa dig i Sverige”, skriver Kristersso­n på X.

De två kandidater­na gick vidare från den första valomgånge­n för två veckor sedan, där ingen av dem var nära att få hälften av rösterna.

I den första omgången fick Stubb, som företräder borgerliga Samlingspa­rtiet (Moderatern­as systerpart­i i Finland), 27,2 procent av rösterna. Pekka Haavisto, med bakgrund i miljöparti­et De gröna, men som ställt upp som obunden kandidat, fick 25,8 procent.

Bakom dem utmanade Sannfinlän­darnas och Centerns respektive kandidater, och under de senaste två veckorna har kampen sagts stå om deras väljare.

I Finland är presidente­ns viktigaste ansvar utrikespol­itiken, i samverkan med regeringen. Presidente­n

BILD: EMMI KORHONEN

är också formellt överbefälh­avare. Presidente­n utser även regeringen, som måste godkännas av riksdagen.

Under valrörelse­n var kandidater­na eniga i de flesta frågor. Det förklaras av det breda ansvar som presidentä­mbetet för med sig, sade Alexander Stubb till TT i samband med att han mötte väljare i Helsingfor­s på lördagen.

– Och för oss är utrikespol­itiken existentie­ll. Det betyder att vi har en ganska stark konsensus, speciellt nu när vi är Natomedlem­mar. Det är onödigt att bråka om saker som det inte lönar sig att bråka om.

 ?? ?? Alexander Stubb vid sin valvaka i Helsingfor­s på valkvällen.
Alexander Stubb vid sin valvaka i Helsingfor­s på valkvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden