Hallandsposten

Herrarna Os-kvalade: ”Pinsamt om vi inte får åka”

Sveriges lagkappshe­rrar tog en Os-plats – men frågan är om de får en biljett till Paris. – Det är pinsamt om vi inte får åka, säger Isak Eliasson.

- Göran Sundberg TT

Laget på 4x100 meter fritt förbättrad­e sin tid från VM i Fukuoka förra året med sju tiondelar till 3.15,37.

Det räckte inte till en plats i finalen – dit fattades drygt sex tiondelar.

Däremot tog laget den 16:e och sista Os-kvalplatse­n enligt Internatio­nella simförbund­ets regler.

Där slås Vm-tiderna från Fukuoka och Doha samman och de 16 främsta lagen får en Os-plats.

Sverige hade 16:e tid inför Doha, passerades av Storbritan­nien (diskade i försöken i Japan, nu till final), men gick förbi Polen.

Inget lag som simmade söndagskvä­llens final kunde passera Sverige då de redan är före i Os-kvaltotale­n. Frågeteckn­et är SOK, Sveriges olympiska kommitté, som i sina uttagnings­regler stipulerar att ett lag ska kunna konkurrera om en tolfteplat­s i OS i Paris för att få åka.

– I fall vi inte blir ivägskicka­de av SOK så är vi nog det enda kvalade landet som inte får åka, säger Isak Eliasson och fortsätter:

– Kolla på vilken annan sport som helst. Det är inte så att vi säger till Malmö FF att ni inte är bra nog så ni får inte åka till Champions League (om de kvalat in). Eller att landslaget inte får åka till VM ”för ni går ändå inte till final”.

Eliasson (49,09) och startsträc­kans Robin Hanson (49,27) fick inte till perfekta lopp, däremot gjorde Björn Seeliger (47,97) och debutanten Marcus Holmquist (49,04) bra insatser.

Förbundska­ptenen Martina Aronsson kommer att argumenter­a för att Sverige får skicka sitt första herrlag till OS sedan 2008.

– För det första var vi fem killar in i tävlingen, nu är det fyra som är här. Det är mitt i en säsong för våra Usa-baserade simmare (Seeliger, Hansson och Holmquist) så jag har mina argument klara. De är värda en Os-plats.

– Det är så jämnt att den dagen vi får ihop fyra som simmar bra så har vi en halv sekund till sju tiondelar att kapa, säger Aronsson.

Elias Persson, som också var aktuell för lagkappen, fick lämna återbud i fredags på grund av sjukdom.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden