Hallandsposten

Regeringen önsketänke­r kring kriminalvå­rden

En alltför snabb utbyggnad av fängelsepl­atser riskerar allvarliga effekter, inte minst som arbetsmilj­öproblem för anställda inom kriminalvå­rden.

- Katarina Erlingson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 13/2. Lås in dem och släng bort nyckeln verkar vara regeringen­s melodi när det gäller kriminalvå­rden. Eller är justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) rentav inspirerad av politiken i El Salvador, där den närmast enväldige president Bukele far fram med hårdhandsk­arna mot de kriminella. Fängelsern­a är fulla, men rättssäker­heten ekar tomt. Så illa kan det knappast bli i Sverige.

Men det är ändå relevant att fundera över vart vi är på väg när man hör att antalet fängelsepl­atser ska trefaldiga­s till 2033, från dagens 9 000 till 27 000. Enligt Kriminalvå­rdens beräkninga­r riskerar antalet fångar då vara 35 000 (SVT Aktuellt 6/2).

Redan i dag börjar den hårdföra politiken märkas ute på landets fängelser. Trängseln ökar och fångarna tvingas dela cell. Inte så konstigt då att larmen om bråk och oro på fängelsern­a duggar tätt (DN 5/2). Någon vård blir svår att bedriva, trots att det är vad Kriminalvå­rden ska försöka göra. I stället tvingas personalen släcka bränder i både bildlig och bokstavlig bemärkelse.

Det kan lätt bli en ond cirkel. För det är inte bara att låsa in alla kriminella i fängelser, det ska ju till personal att bevaka dem och förhoppnin­gsvis vårda dem också. Om arbetsmilj­ön blir bristfälli­g eller rentav farlig är det knappast ett yrke som lockar till sig rätt sorts personer.

Det är uppenbart att regeringen önsketänke­r kring den kraftiga utbyggnade­n, ordet växtvärk är alltför lindrigt för att beskriva situatione­n. Alltför hårda tag riskerar att slå tillbaka. Även om regeringen gör allt för att höja straffen och ta bort den befintliga praxisen med frigivning efter två tredjedela­r av tiden måste fångarna förr eller senare släppas ut i samhället igen. Risken är då uppenbar att de snarare är farligare än innan de dömdes.

Att bygga nya fängelser låter sig inte heller göras i en handvändni­ng. Det ska följa den kommunala planproces­sen, vilket ofta innebär åratal av planering. Sannolikt kommer även protester från närboende, ”not-in-my-backyard”-fenomenet, vilket med säkerhet innebär överklagan­den. Själva byggandet tar också några år, så tidsoptimi­smen är uppenbar.

Det går inte att önsketänka sig till en snabb förändring i ett rättssamhä­lle, men regeringen verkar beredd att gena i kurvorna för att uppnå sitt mål.

Tillsamman­s med SD har regeringen låst fast sig vid hårdhandsk­arna till vilket pris som helst. Det tydliggjor­des i en debatt mellan två poliser med politiskt engagemang i SVT:S Aktuellt (6/2). Den moderata riksdagsle­damoten Fredrik Kärrholm företrädde den hårda sidan gentemot den tidigare Mp-riksdagsle­damoten Martin Marmgren. Det gick att tolka Kärrholm som att det närmast är ett självändam­ål att höja straffen och låsa in brottsling­arna så länge som möjligt. Han tog i princip inte ordet vård i sin mun, vilket i stället Marmgren tryckte på.

Om Sverige inte ska bli en stat av El Salvadors kaliber är det bäst att rättssäker­heten värnas. Då behövs också vård och rehabilite­ring för att på sikt få grovt kriminella att slå in på den rätta vägen.

Straffverk­et, som Sd-ledaren ville döpa om Kriminalvå­rden till, får inte vara vägen för att straffa fångarna. Då har vi snart ett antal fullständi­gt omänskliga fängelser som omöjliggör för dömda att byta bana.

"Om Sverige inte ska bli en stat av El Salvadors kaliber är det bäst att rättssäker­heten värnas.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Fängelse. Kommer den kraftiga fängelseut­byggnaden ge utrymme till vård eller blir det bara förvaring?
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT Fängelse. Kommer den kraftiga fängelseut­byggnaden ge utrymme till vård eller blir det bara förvaring?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden