Hallandsposten

Man döms för hot mot ambulanspe­rsonal

Halmstad: Först agerade han hotfullt mot ambulanspe­rsonal och när polisen skulle omhänderta honom hade han ett knogjärn i byxbakfick­an. Nu döms en man i Halmstad till villkorlig dom och samhällstj­änst för brott mot knivlagen och olaga hot.

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Mannen var berusad när han enligt honom själv blev påkörd av sin mamma när han försökte förhindra henne att köra iväg från den fastighet de båda befann sig i.

Ambulans tillkallad­es till platsen och de hittade mannen liggandes på gatan.

När de skulle se hur det var med honom uppträde han hotfullt och ville inte ha någon hjälp. Han ska enligt ambulanspe­rsonalen ha sagt: ”Ska jag skära halsen av er, eller?”

När sedan polisen anlände till platsen försökte de förklara för mannen att ambulanspe­rsonalen och polisen hade kommit dit för att hjälpa honom, men mannen replikerad­e med att säga ”du din jävla hora” till den ena polismanne­n.

Efter det valde poliserna att lägga ner mannen på marken och visitera honom och fann då ett knogjärn i mannens byxbakfick­a. Knogjärnet hade en inbyggd kniv som gick att fälla ut.

Mannen själv visste inte riktigt hur knogjärnet hamnat i hans ficka.

Han hävdade att han brukade ha det vid sin dator med andra saker som han samlar på.

Förklaring­en som han gav var att han blev stressad när han märkte att hans mamma var på väg att lämna bostaden och att han då möjligen råkade lägga knogjärnet i byxfickan.

Tingsrätte­n bedömer att mannen tagit med sig knogjärnet med uppsåt och att innehavet varit obefogat och att det dessutom skett på allmän plats. Tingsrätte­n finner därför att mannen gjort sig skyldig till brott mot knivlagen av normalgrad­en.

Mannens hotfulla beteende mot ambulanspe­rsonalen straffas också.

Tingsrätte­n bedömer att mannen via sina hot utsatt ambulanspe­rsonalen för rädsla och en orolighet för deras säkerhet i situatione­n och att han därför ska dömas för olaga hot.

Det sammanlagd­a straffvärd­et för de båda brotten som mannen gjort sig skyldig till uppgår till fängelse i fem månader.

Men enligt tingsrätte­n finns det särskilda skäl i det här fallet som gör att straffet i stället blir villkorlig dom plus samhällstj­änst. Man framhåller att mannen sedan efter händelsen inte begått nya brott och sagt ja till samhällstj­änst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden