Hallandsposten

”Totalskada” i Lisebergs nya badhus Oceana efter branden

Göteborgsh­imlen färgades svart av rök när Oceana fattade eld. Flera explosione­r ägde rum när Lisebergs nya badhus totalskada­des. Tolv personer har skadats lindrigt efter branden som enligt NCC startade i samband med ett ”arbetsmome­nt”.

- Victor Blomdahl, Eric Hilmerson, Alva Carlsson, Felix Tornberg, Filip Kruse, Olle Råde, Ebba Bergström nyheter@gp.se

En kraftig brand rasade i Lisebergs nya badhus Oceana på måndagen. Röken hängde tung över centrala Göteborg där lågorna växt sig flera meter höga.

Runt den stora rutschkana­n som byggts till badhusets invigning spred sig röken. När byggnaden stod i full brand hördes också flera höga smällar. Enligt bildmateri­al som GP tagit del av har det också exploderat i flera delar av byggnaden.

På grund av den kraftiga rökutveckl­ingen uppmanade räddningst­jänsten boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster. Då det är plast som brinner bör man i största möjliga uträckning undvika att andas in röken.

Byggnaden har också fått omfattande skador.

– Det är totalskada och vi jobbar för att försöka begränsa neråt till huset och att den inte sprids till närliggand­e byggnader, säger Marcus Friberg på räddningst­jänstens pressjour.

Räddningsa­rbetet pågick fortfarand­e vid 15-tiden och lågor slog upp från taket.

Vid 13.45 sade polisens presstales­man August Brandt att man hållit förhör med personer med anledning av händelsen.

Vad är det för typ av förhör?

– Det har jag inga detaljer kring. Men det finns ingen misstänkt i ärendet.

Huvudentre­prenören för bygget av Lisebergs äventyrsba­d är NCC. Bygget av äventyrsba­det var i det absoluta slutskedet. Planen var att en slutbesikt­ning skulle genomföras i april och efter det skulle bygget lämnas över i Lisebergs händer.

Det som pågick på platsen var därför olika ”slutliga installati­oner”, enligt NCC:S presschef Amelie Winberg.

– Det vi vet är att det inte har självantän­t. Vi tror att det har uppstått i samband med ett arbetsmome­nt men inget är bekräftat än. Vi måste avvakta polisutred­ningen, säger hon.

Polisen har varit på plats och stöttat räddningst­jänsten under hela släcknings­arbetet. Som en del av detta arbete beslutade man om att utrymma hotell Curiosa och stänga av Mölndalsvä­gen.

Från politiskt håll framförde kommunstyr­elsens ordförande Jonas Attenius (S) att man följer utveckling­en.

– Jag följer rapporteri­ngen med chock och bedrövelse. Kommunledn­ingen följer utveckling­en noga och står i kontakt med både räddningst­jänsten och Lisebergs ledning. Jag hoppas innerligt att inga människor är skadade, sa han inlednings­vis.

Andreas Andersen är vd på Liseberg och berättar att man aktiverat sin krislednin­g i samband med händelsen.

– Hela ledningsgr­uppen har samlats, säger han.

Ingen har behövt köras till sjukhus med ambulans men flera personer har frivilligt valt att uppsöka vård i samband med branden.

– Tillstånde­t betecknas som lindrigt för samtliga, säger Lisa Räng, presstales­person på Sahlgrensk­a universite­tssjukhus.

Huruvida de personer är förbipasse­rande eller anställda på Liseberg hade polisen ingen informatio­n om.

– Vi har inlett en särskild händelse hos polisen och i nuläget utreds ärendet som arbetsplat­solycka men den rubricerin­gen kan komma att ändras, säger August Brandt.

På eftermidda­gen bekräftade räddningst­jänsten att det inte finns några uppgifter om saknade personer i samband med branden.

 ?? BILD: HENRIK JANSSON ?? En kraftig brand utbröt på måndagen i Lisebergs nya badhus Oceana. Vattenruts­chkanan var en av flera beståndsde­lar som brann för allmän beskådan.
BILD: HENRIK JANSSON En kraftig brand utbröt på måndagen i Lisebergs nya badhus Oceana. Vattenruts­chkanan var en av flera beståndsde­lar som brann för allmän beskådan.
 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Det är oklart vad som händer med badhuset nu.
BILD: MIA HÖGLUND Det är oklart vad som händer med badhuset nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden