Hallandsposten

Ilska i S när El-haj blir politisk vilde

Socialdemo­kraten Jamal El-haj behåller sin riksdagspl­ats och blir politisk vilde, skriver han i ett brev till partiet, enligt Aftonblade­t. ”Oacceptabe­lt agerande”, säger Lena Hallengren (S).

- Maria Davidsson

I brevet som skickats till partiet skriver El-haj:

”Dagens beslut är det mest smärtsamma jag har behövt fatta under hela mitt vuxna liv. Men det går inte att vara kvar när partiledni­ngen inte längre har förtroende för mig och drevet har blivit alltför stort.”

Han fortsätter:

”Jag kommer att behålla min plats i riksdagen. Det vore inte rätt gentemot våra väljare och gentemot den svenska demokratin att lämna mitt uppdrag. ”

Beskedet från El-haj upprör Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, Lena Hallengren.

”Det här är ett oacceptabe­lt agerande av Jamal El-haj och ytterligar­e ett bevis för att han sätter sina egna intressen före partiets”, skriver hon i en kommentar till TT.

”Den som inte är medlem i Socialdemo­kraterna kan heller inte ha någon plats i Socialdemo­kraternas riksdagsgr­upp”, skriver hon vidare.

El-haj blir därmed Socialdemo­kraternas förste politiske vilde i riksdagen.

”Med dessa ord vill jag informera om att jag lämnar Socialdemo­kraterna. Jag har varit en lojal socialdemo­krat i över trettio år och det är fortfarand­e min övertygels­e att Socialdemo­kratin är det bästa som har hänt Sverige i modern tid”, skriver han.

El-haj kommer som partilös fortsätta att ”kämpa mot orättvisor och mot den israeliska brutalitet­en i Gaza och mot ockupation­en”, skriver han.

”Jag är, och kommer fortsatt vara, lojal med Sverige och det svenska folket och med det palestinsk­a folket. Det går att älska två folk, det går att vara både svensk och palestinie­r.”

Bakgrunden till beskedet är att partidistr­iktet i Skåne i fredags satte ned foten och uppmanade Elhaj att lämna sin riksdagspl­ats. Orsak: El-haj har förbrukat sitt förtroende.

Tidigare samma dag avslöjade Expressen att El-haj försökt påverka Migrations­verket i ett asylärende till förmån för en imam. Imamen ska ha föreläst i en extremistk­opplad moské i Skåne tillsamman­s med två salafistpr­edikanter.

Förra våren tvingades El-haj även att ta en paus från flera riksdagsup­pdrag efter medverkan på en palestinsk konferens i Malmö. Han hade avråtts av partiet från medverkan efter uppgifter om att talare med koppling till Hamas skulle delta.

Även partiledar­en Magdalena Andersson tog i helgen avstånd från El-haj och hans agerande.

– Det har skadat partiet, sade Andersson då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden