Hallandsposten

Granne: ”Surrealist­iskt att det gick så fort”

Under måndagsför­middagen bröt en brand ut vid Lisbergs nya badhus Oceana. GP har pratat med flera vittnen som berättat om händelsen. – Det känns surrealist­iskt att det gick så fort, säger grannen Ragnar Marsland.

- Thea Eklöf, Olle Råde nyheter@gp.se

Rutschkana­n i det nybyggda badhuset brann plötsligt med öppna lågor. Grannarna i området såg branden bryta ut från sina fönster. Flera av dem har ringt in till tidningen och berättat vad de har sett.

Gabriel Haglund Backman bor mittemot branden och berättar att han vaknade av ”kalabalik”.

– Det var som att det sprängdes, jag hörde en smäll och sen var det som ett stort eldklot när jag drog undan gardinerna, berättar han och fortsätter:

– Det brinner som fasen. Från sitt fönster såg han den stora blåljusins­atsen i realtid.

– Jag ser ju rakt in, min balkong blir liksom på första parkett. Min hyresvärd var här innan och sa till mig att stänga all ventilatio­n, men jag kanske behöver dra härifrån snart. Röken är helt svart och det är mycket rök, säger han.

Även Martin Andersson bor på andra sidan branden. Han berättar att vägen nedanför är helt avstängd.

– Det regnar brandbråte från himlen, berättar han.

Han berättar att han märkte när branden hade startat, och att det nu brinner väldigt kraftigt.

– När det övertände så var det en enorm explosion och det bara flög bråte över hela gatan och mot fönstren, berättar han.

Nyblivna pensionäre­n Ragnar Marsland satt i sitt vardagsrum med fönster ut mot Mölndalsvä­gen när han hörde sirener från brandbilar strax före klockan 10.

– Jag satt i soffan och tittade ut. Först brann det lite på ena sidan bara och jag trodde att det där släcker de snabbt. Sen tog det sig mer och mer och så kom den där explosione­n då, säger han.

Han berättar att branden eskalerade och han hörde en eller flera explosione­r, rakt utanför fönstret.

– Då tänkte jag att det här kommer aldrig att gå att rädda.

Han stängde snabbt av ventilerna på sina fönster ut mot gatan och beskriver kaosartade scener i takt med att branden tog sig. Han såg snart ett övertänt brandinfer­no.

– Det känns surrealist­iskt att det gick så fort. Det började klockan 10 ganska precis, och vad är klockan nu? Halv tolv?

Hur känns det när du tittar ut genom fönstret?

– Fruktansvä­rt tråkigt. Badhuset är något som jag och fler med mig hade sett fram emot jättemycke­t.

Han visar kort som han tagit med mobilen som visar brandutvec­klingen. Den första bilden är tagen strax efter klockan 10.

– Där är första lilla. Det är inte mycket. Jämför med sista bilden, där är ju ingenting kvar.

Efter en timma gav han sig ut på gården för att rasta sina två hundar. Han möttes av grannar som bara skakade på huvudet över det inträffade.

– Jag tänkte att här ute på gården skulle luften inte vara så dålig, men det har singlat ner aska och det känns inte alls bra.

Några kvarter längre upp för Buråsliden bor ett par som berättar att de hörde en hög smäll under morgonen.

– Jag satt på toa och hörde bara en hög smäll strax innan klockan 10, berättar en av dem.

En man bär ett Lisebergsp­araply och visar på sin mobiltelef­on bilder från branden.

– Vi hade sett fram emot att gå dit med våra barn. De är hemma och har lov den här veckan. Våran yngsta går på förskola här bredvid precis, men vi tänkte att hon kunde vara hemma och leka med oss idag.

Några kvarter upp för gatan ligger två förskolor. Trots att det är sportlov är flera barn på plats. Förskolan fick inrymmas och hålla barnen inne i takt med att den kolsvarta röken spred sig från branden.

– Vi vet inte så mycket än, men vi håller barnen inomhus innan vi vet mer, berättar en i personalen.

 ?? BILD: MIA HÖGLUND ?? Nyblivne pensionäre­n Ragnar Marsland satt i sitt vardagsrum med fönster ut mot Mölndalsvä­gen när han hörde sirener från brandbilar strax innan klockan 10.
BILD: MIA HÖGLUND Nyblivne pensionäre­n Ragnar Marsland satt i sitt vardagsrum med fönster ut mot Mölndalsvä­gen när han hörde sirener från brandbilar strax innan klockan 10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden