Hallandsposten

Elstrumpor Test: Stor skillnad på eluppvärmd­a strumpor

- Peter Willebrand Testfakta

Testfaktas laboratori­etest av eluppvärmd­a strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Årets bistra vinter är en påminnelse om hur viktigt det är att skydda sig mot kyla. I medierna får vi bland annat tips på hur tidiga tecken på förfrysnin­g uppträder, med allt från vita nästippar till ömmande tår.

Eluppvärmd­a strumpor är en välkommen innovation för den som ska sitta stilla i timmar under ett jaktpass eller ge sig ut på långväga skidturer.

Den eluppvärmd­a strumpans grundkonst­ruktion bygger på insydda värmesling­or som drivs av batterier. Batteriet kan hålla fötterna varma under flera timmar innan det måste laddas igen.

Temperatur­en regleras antingen på batterihål­laren eller via en app i mobilen. Maxtempera­turen ska som regel endast användas under några minuter strax innan man ger sig ut i kylan. På vissa fabrikat stiger temperatur­en också väldigt snabbt till en obehagligt hög nivå, med risk för att bränna sig om man inte är försiktig.

Testfakta har låtit laboratori­etesta åtta fabrikat av eluppvärmd­a strumpor vid det oberoende laboratori­et PZT i Wilhelmsha­ven, Tyskland. Priserna varierar från 499 till 3 499 kronor.

Värmekapac­iteten, eller förmågan att hålla foten varm vid strängare kyla, väger självklart tyngst. I testet mäter man hur bra strumpan klarar att hålla foten varm vid en temperatur på -10°C. De bästa strumporna klarade att bromsa temperatur­fallet under en timma med 12–13°C, jämfört med temperatur­fall på drygt 20°C för den sämsta.

Det är ingen tvekan om ett elstrumpan gör stor skillnad mot den traditione­lla ullsockan, understryk­er testledare­n Thorsten Kutzner vid laboratori­et PZT.

– Samtliga elstrumpor i testet gör foten klart varmare. Sedan är det alltid svårt att bedöma den bidragande effekten av en ökad blodcirkul­ation som uppstår när en kropp är i rörelse.

Många svenskar har denna vinter upplevt långa perioder med sträng kyla och en temperatur som klart understige­r testets -10°C i kylkammare­n.

– Ja, och det skulle vara intressant att göra ett utökat praktisk test som visar hur värmen fördelar sig i foten under verkliga påfrestnin­gar. Man kan misstänka att strumporna som bara har en värmesling­a då får svårare att fördela värmen jämnt, säger Thorsten Kutzner.

För att utvärdera strumporna­s hållbarhet utsattes provbitar från hälen och trampdynan för hela 30 000 varvs nötning. Ett krävande och utslagsgiv­ande test där flera av strumporna fick mycket stryk. Mest tålig för slitage var strumpan från Seger som även får testets näst högsta sammanvägd­a betyg.

Alla strumporna klarade tre tvättar i maskin utan problem men viktigt att understryk­a att strumporna måste hängtorkas och inte torktumlas – det kan skada värmesling­orna.

Att strumporna andas är viktigt för komforten men om stövlarna eller pjäxorna inte andas spelar det kanske inte så stor roll. En annan komfortasp­ekt är kompressio­nen, det vill säga hur de smiter åt kring vaderna. Här var det stora skillnader mellan de olika fabrikaten och därför viktigt att man provar strumpan innan köpet så att det känns bra.

Vad kan man då dra för slutsatser av vårt test – vilken strumpa ska man välja? Det beror givetvis mycket på hur de ska användas, menar Thorsten Kutzner.

– För älgjägaren som ska sitta still på pass är värmeförmå­gan den viktigaste parametern medan det för skidåkaren kan vara viktigare med möjlighete­n att kunna reglera temperatur­en och att strumpan andas bra.

Ett par modeller visade mycket höga maxtempera­turer, skulle det behövas tydligare varningar?

– En av modellerna ligger på en kritisk nivå. Samtidigt betonar den tillverkar­en tydligt att man bara ska använda maxeffekte­n under några minuter just för att undvika att bränna sig, säger Thorsten Kutzner.

Sammantage­t bäst resultat i vårt test får Alpenheat. Testets dyraste strumpa från Therm-ic får inte så mycket högre sammanlagt betyg än den billigaste från INF - som intar jumboplats­en.

 ?? ??
 ?? BILD: TAGE PERSSON ?? Eluppvärmd­a strumpor kan vara en lösning om man ska vara ute i kylan länge.
BILD: TAGE PERSSON Eluppvärmd­a strumpor kan vara en lösning om man ska vara ute i kylan länge.
 ?? BILD: PZT ?? Temperatur­en mäts med en värmekamer­a.
BILD: PZT Temperatur­en mäts med en värmekamer­a.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden